Na deze recensie is het voorlopig voorbij met de Jojo Moyes spam, beloofd. Maar na het lezen van Voor jou moest ik gewoon weten hoe het verder zou gaan met Lou. Want hoe krabbel je op als je een geliefde bent verloren?

Het verhaal

Na Wills dood heeft Lou een tijdje gereisd en heeft zich inmiddels in Londen gesetteld, waar ze als barvrouw in een Ierse pub op het vliegveld werkt. Ondanks dat ze een baan en een appartement heeft is ze niet tevreden over haar leven. Iedere dag na haar werk haalt ze een fles wijn en gaat ze naar haar dakterras. Op een avond loopt ze over de rand van het gebouw als ze een stem hoort waarna ze verschillende verdiepingen naar beneden valt.

Als Lou uit het ziekenhuis is ontslagen gaat ze terug naar haar ouders om verder op te knappen. Ze mag pas naar huis als ze belooft om naar een rouwverwerkingsgroep te gaan. Hier komt ze via via in contact met de ambulancemedewerker die haar heeft behandeld na haar ongeluk. En alsof dit allemaal nog niet heftig genoeg is, staat er opeens een puber aan haar deur die beweert Wills dochter te zijn.

Lou

Ik vindt Lou een geweldig personage. Haar kleren, haar hartelijkheid, haar humor: ze is gewoon leuk! In dit boek is Louisa iets somberder dan in Voor jou. Haar vrolijke kleren heeft ze ingeruild voor een spijkerbroek en een t-shirt, maar gelukkig hijst haar werkgever haar in een fout pakje en heeft ze nog altijd genoeg humor om regelmatig te lachen.

Andere personages

Lou’s baas is een slavendrijver, de ambulanceman is knap, haar moeder kruipt op bijzonder wijze uit haar schulp, Lily is een echte puber en de mensen van de rouwverwerkingsgroep zijn stuk voor stuk bijzonder. Ook in Een leven na jou zijn er weer genoeg unieke personages om mee te lachen en te huilen.

Huilen?

een leven na jouIk huilde niet bij Voor jou en ook niet bij dit vervolg. Toch kan ik me voorstellen dat je af en toe een traantje moet laten bij Een leven na jou. Er gebeuren namelijk een heleboel heftige dingen. Van een dak afvallen is natuurlijk niet niks en dat de dochter van Will opeens voor Lou’s deur staat geeft naast dankbaarheid ook verdriet.

Dit boek draait grotendeels om hoe mensen omgaan met rouw en tja, dat zorgt er nu eenmaal voor dat je af en toe naar zakdoekjes wil grijpen.

Tipt Een leven na jou aan Voor jou?

Nee. Dit vervolg is een mooi boek, absoluut, maar de magie die tussen Lou en Will heerste mist hier. Niet alleen de personages in dit boek missen hem, maar jij als lezer ook. Dat is aan de ene kant goed, maar aan de andere kant ontbreekt er hierdoor ook iets aan de kwaliteit van het verhaal.

Een leven na jou is een must-read als je hebt genoten van Voor jou. Lou is wederom een personage dat je in je hart sluit en het verhaal is afwisselend door de rollen van de verschillende personages. Toch is Voor jou de roman die de meeste indruk maakt en is dit vervolg simpelweg een mooi verhaal voor wie wilt weten hoe het met Lou verder gaat.

3,5/5

Een leven na jou – Jojo Moyes – 432 pagina’s – De Fontein Romans & Spanning – 9789026139550 – te koop voor €19,99