Soms zie je een boek voorbijkomen en dan weet je: dit moet ik lezen. Dat had ik met Leidraad voor een nobel leven. Het omslag vond ik mooi (er staat een vogel op en dan ben ik vaak al tevreden), maar ook de flaptekst sprak me aan:

…In een serie overdenkingen over deugden zoals vergeving, moed en geduld baseert Hawke zich op oude wijsheden en spirituele en politieke teksten van nu. Zo wil hij zijn kinderen een kompas meegeven op een reis die iedereen alleen moet maken; een kleine gids over datgene wat het leven zinvol maakt.

Het klonk alsof dit boek niet alleen Hawkes kinderen wijzer maakt, maar ook mij kon inspireren.

 

Het verhaal

Het is de avond voor een veldslag en ridder Thomas vreest dat hij het niet gaat overleven. Hij schrijft een lange brief aan zijn kinderen met alle lessen die hij als ridder heeft geleerd. De twintig korte hoofdstukken zijn opgedeeld in deugden zoals eenzaamheid, genade en toewijding. Maar het verhaal is meer dan een verzameling wijsheden. Thomas vertelt hoe hij ridder is geworden, hoe hij de moeder van zijn kinderen ontmoette en daarnaast maken we kennis met zijn beste vriend en zijn grootvader.

 

Word je er echt wijzer van?

Ja. Ik in ieder geval wel. Sommige wijsheden zijn redelijk bekend, anderen wat minder, maar ze zetten je allemaal weer met beide voeten op de grond. Hawke herinnert je aan veel dingen die je eigenlijk wel weet, maar vaak vergeet toe te passen. Zo stond ik er even bij stil dat bezit inderdaad niet belangrijk is.

Er zijn altijd twee manieren geweest om rijk te zijn: door veel geld te vergaren of door heel weinig nodig te hebben.

Maar ook de wijsheid over moed raakte me. Volgens Thomas ben je soms moediger als je aan een ander denkt.

Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat Leidraad voor een nobel leven een ingewikkeld boek is. Sommige wijsheden moet je even laten bezinken, maar ze zijn allemaal begrijpbaar en simpel, maar krachtig beschreven. Het is tenslotte aan kinderen gericht.

 

Er is meer

Ieder hoofdstuk wordt ingeleid met een tekening van een vogel en een quote. Hierdoor ontstaat er een sfeer die ervoor zorgt dat je het idee hebt een middeleeuws verhaal te lezen. Daarnaast laat dit zien dat de wijze lessen van vroeger ook nog steeds toepasbaar zijn in onze moderne tijd.

Leidraad voor een nobel leven is een boekje vol simpele wijsheden dat je even uit het jachtige leven haalt en je laat nadenken over wat er nu echt toe doet. Door de opbouw van het boek ben je geneigd om het af en toe eens open te slaan op het hoofdstuk wat voor jou op dat moment van toepassing is en als je dan klaar ben met de 170 pagina’s besef je jezelf dat iedereen een ridder zoals Thomas kan zijn, zelfs jij.

4/5

Leidraad voor een nobel leven – Ethan Hawke – 180 pagina’s – ambo | anthos – februari 2016 – 9789026333750