Ik vroeg via een poll wat jullie nu een interessant onderwerp leek voor in een leescollege. Aan de hand van de uitslag heb ik besloten om breed te beginnen en vervolgens toe te werken naar specifieke onderwerpen waarbij ik terug kan linken naar eerdere leescolleges. Zo ontstaat er uiteindelijk één geheel. Genoeg over mijn plannen. Zet de brillen maar op en pak de collegeblokken bij de hand, want vandaag gaan we het over genres binnen de literatuur hebben!

Iedere lezer heeft boeken die hem of haar bevallen of juist niet. Wat is het dan toch fijn om jouw favorieten in een hokje te kunnen plaatsen, zodat je daarna minder snel met een tegenvaller uit de boekhandel thuiskomt. Als je wil weten wat je te wachten staat dan kijk je namelijk vaak eerst naar het genre. De lijst van genres is oneindig lang, in ieder geval wel voor een blogpost als deze. Ik zal daarom vooral ingaan op wat nu populair is binnen fictie en in een later leescollege op genres die meer uitleg nodig hebben.

Roman

Kort samengevat is een roman een boek waarin de ontwikkeling van een personage centraal staat. Dat is erg breed en daarom worden romans vaak onderverdeeld in subgenres: denk hierbij aan historische romans (spelen zich af in de geschiedenis), sleutelromans (de personages hebben echt bestaan, maar dragen een andere naam waarbij het aan de lezer is deze te onthullen) en bildungsromans (gericht op hoe een personage opgroeit door de invloed van zijn omgeving).

Thriller

Dit zijn boeken die om spanning draaien. Vaak wordt er een misdrijf gepleegd en/of moet deze opgelost worden. De spanning kan op verschillende manieren worden opgebouwd, maar vaak weet de lezer meer dan één van de personages (bijvoorbeeld wie de moordenaar is). Als de lezer weet wie de seriemoorden pleegt en deze in het huis zit van een alleenstaande vrouw, dan wordt het spannend omdat hij ieder moment toe kan slaan.

Fantasy

Dit zijn verhalen die zich afspelen in een andere, niet bestaande, wereld met vaak wezens die we in onze wereld niet kennen. Denk bijvoorbeeld aan The Lord of the Rings of Game of Thrones. Maar ook hierin heb je verschillen. Zo kan het verhaal neigen naar mystiek of juist meer naar magie.

Sciencefiction

Om met de deur in huis te vallen: de meeste scifi verhalen die zich in de ruimte afspelen zijn niet mijn smaak. Niet alleen in boeken, maar ook in films. Zo val ik altijd in slaap bij Star Wars, terwijl de rest van het gezelschap op het puntje van hun stoel zit. Dit genre draait vaak om de toekomst en de technologie die daarbij hoort. Dit kan zich gewoon afspelen op aarde, maar ook in de ruimte. Hierin zien we verschillende subgenres, zoals post-apocalyptische (het einde van de wereld zoals wij deze kennen) en maatschappelijke sciencefiction (waarbij het draait om fictieve maatschappijvormen).

Chicklit

Dit zijn boeken geschreven door vrouwen voor vrouwen. De verhalen draaien vaak om zelfstandige vrouwen die carrière proberen te maken, shoppen en op zoek zijn naar een leuke man en dat allemaal met een vleugje humor en romantiek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de boeken van Lauren Weisberger (De duivel draagt Prada) of Chantal van Gastel met haar zwaar-reeks.

Zoals ik al schreef zijn er veel meer genres dan deze vijf en ze kunnen ook nog eens met elkaar overlappen. Net als met alles in de literatuur is het niet zwart-wit en kan het discussies oproepen. Een goed voorbeeld is de dichtbundel van Tim Hofman, is het poëzie of niet? Toch stuurt het de lezer in de meeste gevallen naar hun favoriete boeken en daar is waar het uiteindelijk om draait.