Een perfect boek bestaat niet. Er is altijd wel iets (wat naar mijn mening) beter kan. Toch deel ik af en toe vijf sterren uit. Waarom? Simpelweg omdat dat een boek is dat indruk maakt. Het is een verhaal dat me niet snel loslaat. Vandaag bespreek ik een vijf sterren boek: Het leek stiller dan het was van Eva Kelder.

Seije woont als kind en puber op het eiland Vlieland. Fenna is haar bewust ongehuwde moeder, maar ondanks deze keuze lijkt ze geen idee te hebben van wat moederschap is. Seije slijt haar dagen op het eiland met haar beste vriend Teun. Ze slenteren samen door de duinen en gaan naar feestjes. Als ze klaar zijn met de middelbare school besluiten ze het benauwende Vlieland achter zich te laten, waar inmiddels veel is gebeurd. Seije en Teun vertrekken naar de Schotse hoofdstad Edinburgh om te studeren. Seije krijgt tijdens haar studie een relatie met Daniel. Hij lijkt uit een succesvol gezin te komen, maar ook in zijn leven zitten scheurtjes. Na haar studie krijgt ze de kans om haar proefschrift te schrijven in New York. Daniel gaat daar voor het bedrijf van zijn vader werken. Samen proberen ze het perfecte leven te leiden, maar die druk maakt Seije alles behalve gelukkig.

het leek stiller dan het wasHet leek stiller dan het was is een mooi, maar heftig verhaal. Deze combinatie ontstaat ten eerste door het prachtige, vaak poëtische, taalgebruik van Eva Kelder. Daarnaast is het verhaal van Seije hartverscheurend. Ze krijgt namelijk niet de opvoeding die ze verdient en ook daarbuiten gebeuren er veel pijnlijke dingen. Tegelijkertijd is Seije een intelligent en wijs meisje dat later als vrouw keuzes durft te maken. Hierdoor blijf je constant hopen dat het beter gaat en voel je steeds meer pijn als er weer iets misgaat.

Regelmatig deed deze roman me denken aan De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano. We hebben namelijk te maken met mensen met een wankele achtergrond, waardoor ze nooit helemaal tot elkaar lijken te kunnen komen. In Het leek stiller dan het was ligt de nadruk vooral op hoe deze relaties je vormen.

Ik was hem dankbaar, dankbaar dat zijn liefste tedere ziel altijd die van mij trof, ook al dacht ik dat ik alleen was. Al die tijd bleek hij precies te weten waar mijn zenuwen zich bevonden, te weten wanneer ze zachtjes opgerold, naar binnen gekeerd moesten worden, zoals duiven hun kopjes tussen hun verendek steken.

Dit verhaal raakte me, simpelweg omdat het herkenbaar was. Seije streeft constant naar perfectie. Of het nu om haar studie draait of haar relatie, ze probeert altijd het beste van zichzelf te laten zien. De laatste pagina wordt hierdoor de mooiste van allemaal.

Het leek stiller dan het was is een roman over het maken van keuzes en over de relaties door je leven heen. Hierdoor zweeft Seije constant tussen haar perfecte zelf en haar echte zelf tot het moment dat het niet meer anders kan.

5/5

Het leek stiller dan het was – Eva Kelder – Meulenhoff Boekerij – april 2014 – 288 pagina’s – 9789029089005 – te koop voor €17,99