Ik wilde De kracht van het nu al een lange tijd lezen. Ik ben namelijk ontzettend goed in mezelf druk maken om alles wat nog moet gebeuren. Ik zit nooit stil, want ik heb altijd iets te doen. Volgens mijn gedachten dan. De boog kan niet altijd gespannen staan en daarom leek het me een goed plan om deze bestseller van Eckhart Tolle eens te lezen. Ik wilde het boek bestellen, toen ik ontdekte dat het nergens meer te koop was. Gelukkig heeft mijn moeder een hele zelfhulpbibliotheek en mocht ik het lezen. Eenmaal thuis kwam ik erachter dat ook dit boek niet De kracht van het nu was, maar het ‘vervolg’: De kracht van het nu in de praktijk. 

De kracht van het nu

De basis van de boeken is hetzelfde, alleen is dit boek meer praktijkgericht. Ik besloot me er dus maar gewoon aan te wagen en daar heb ik geen spijt van. Tolle legt uit hoe we te veel denken en wat voor een invloed dat op ons heeft. Volgens de spirituele leermeester zorgt overmatig denken voor stress en angsten. Door te denken leven we in het verleden of de toekomst, maar niet in het Nu. Juist door in het Nu te leven raak je verlicht en word je gelukkiger.

Deze uitleg wordt afgewisseld met oefeningen die je toe kunt passen om meer in het nu te leven. Denk aan het waarnemen van je gedachten en verschillende meditaties.

Ik kan snappen als je dit zweverig vindt klinken, maar binnen de spirituele theorieën vind ik dit nog altijd één van de meest nuchtere. Het draait namelijk allemaal om het bewust worden van het Nu en daarin leven. Ik denk dat veel mensen het met me eens zijn dat de meesten liever niet in het verleden zouden blijven hangen of zich zorgen zouden maken over de toekomst.

Ik probeerde het uit

Ik, met mijn eeuwige gedachten en gepieker, ben met dit boekje aan de slag gegaan. Zo begin ik mijn ochtenden met een simpele meditatie waardoor ik al meteen een stuk ontspannender mijn dag begin. Daarnaast probeer ik me vooral te richten op wat ik nu doe en me niet te laten afleiden door wat allemaal nog moet gebeuren. Dit zorgt toch voor meer rust in mijn hoofd en mijn leven.

De belangrijkste dingen die ik door De kracht van het nu in de praktijk heb geleerd zijn:

  • Je bent niet je gedachten.
  • Het huidige moment is alles wat je ooit zult hebben.
  • Problemen zijn illusies van het verstand.
  • Je hebt het verleden niet nodig.
  • Als je jezelf bewust bent van je ademhaling ben je meteen een stuk rustiger.

Ik ben en blijf een denker, dus ik betwijfel of 100% leven in het nu voor mij is weggelegd. Ondanks dat heeft De kracht van het nu in de praktijk me wel naar mijn gedachten leren kijken en dat deze soms overbodig zijn, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de dingen die nu moeten gebeuren.

De kracht van het nu in de praktijk – Eckhart Tolle – 120 pagina’s – AnkHermes – 9789020210224 – te koop voor €12,99