Toby is veegwagenbestuurder en houdt niet van verandering. Ondanks dat hij aan de kunstacademie studeerde koos hij voor alleen het hoognodige: een baan en een plek om te wonen. Dan wordt zijn leven op zijn kop gezet als hij een telefoontje krijgt met het bericht dat zijn zus Krista is overleden. Ze maakte een einde aan haar leven door uit het raam van haar hotelkamer te springen in Praag. Toby probeert zich vast te houden aan zijn oude leven terwijl om hem heen alles verandert.

Zo gaat hij na de crematie meteen weer aan de slag, want als Toby zich op één plek thuis voelt dan is het in zijn wagen die door een eerdere college tot Fernando werd omgedoopt. Toch lukt het hem niet om Krista te vergeten. Ze verschijnt aan hem als een soort van geest en ook zijn ouders proberen regelmatig de vinger op de zere plek te leggen. En dat is niet alleen de dood van Krista, maar heel zijn kindertijd die hij met Krista heeft gedeeld. Moeder Pleuni had namelijk de eigenschap om regelmatig te verdwijnen en na een tijdje weer terug te keren. Iets wat zowel Krista als Toby heeft getekend.

Alsof de dood van zijn zus en daarmee een opgerakeld verleden niet genoeg is, gebeuren er opeens nog veel meer dingen die Toby uit evenwicht brengen. Zo wordt hij zonder toestemming in de krant geplaatst met een verhaal over zijn baan, krijgt hij een promotie aangeboden en ontmoet hij Cayenne die in bed net zo pittig is als haar naam doet vermoeden. Het lijken zaken waar de gemiddelde mens gelukkiger van wordt, maar Toby’s leven wordt er niet beter op.

De variatie aan personages maakt dit boek interessant. De veegwagenbestuurders voldoen aan het stereotype, maar tegelijkertijd wordt duidelijk dat ze meer zijn dan dat. Toch zijn het vooral de vrouwen die naast einzelgänger Toby de aandacht trekken. Misschien omdat zij juist de enigen lijken die op een bepaalde manier een relatie met hem aan kunnen gaan. Relaties die eerder pijnlijk dan liefdevol zijn.

Het klinkt misschien als een zwaar verhaal, maar in korte, soms zelfs poëtische taal, zet Lucas de Waard het leven van Toby toegankelijk en met een vleugje humor neer. Braaf is Kraaien tellen absoluut niet, want in de erotische passages wordt niet voor niets over vechtseks gesproken. Uiteindelijk ontstaat er een gebalanceerd verhaal dat van begin tot eind interessant blijft. Ik had nog nooit iets van De Waard gelezen, maar met Kraaien tellen heeft hij genoeg indruk gemaakt om me ook eens aan zijn eerste roman te wagen.

Win!

Ik mag vandaag mijn diploma ophalen en dat leek me een mooie dag om een winactie te organiseren. Wat moet je hiervoor doen?

  • Laat hieronder een reactie achter met een geldig e-mailadres.
  • Volg Hoofdstuk 12 via Facebook, Twitter of Instagram.
  • Delen is lief, maar niet verplicht.
  • Je kunt meedoen tot en met 31 oktober.
  • Op 1 november maak ik de winnaar bekend via een e-mail.
  • Reageert de winnaar niet binnen drie dagen, dan kies ik een andere geluksvogel.
  • Je krijgt dan de keuze uit een digitaal of een papieren exemplaar.

Succes!