Klassiekers, ik wil ze zo graag lezen, maar ze worden constant ingehaald door moderne literatuur. Ik vond het geweldig om Dante te lezen, zo geweldig dat ik dat nog een keer voor mijn blog wil doen. Ik las Dubliners van James Joyce waar ik verliefd op werd. Vervolgens besloot ik Heart of Darkness van Joseph Conrad te kopen, dat raadde een docent aan, en toen ik die in mijn handen had kreeg ik opeens een idee.

Wat als ik deze klassiekers mee zou nemen op reis? De paperback Penguin Classics hebben het perfecte formaat om mee te nemen in je tas, ze zijn klein en met wat geluk dun, maar toch interessant. Wat wil een mens nog meer? Na deze ontdekking nam ik mezelf voor om als ik op vakantie ga een nieuwe, niet al te dikke, klassieker aan te schaffen en deze te lezen. Want wanneer neem je nu de tijd om een goed boek uit de geschiedenis te lezen? Ik bijna nooit en ik ben minder op vakantie dan dat ik gewoon in Nederland ronddwaal, maar ik boekte gisteren wel spontaan vijf dagen Milaan in juni, eind deze maand ben ik in Schotland en ik heb nog twee reisjes gepland staan later dit jaar. Dat betekent dat ik zeker vier klassiekers lees en als we Dante even vergeten, aangezien ik dan extra bagage bij zou moeten boeken, wil ik deze vier lezen:

Heart of Darkness

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze roman gehoord totdat ik me bezig ging houden met het postkolonialisme. De aandacht was al snel getrokken en ook volgens mijn vriend is dit een interessant verhaal. Niet dat hij het las, nee, hij speelde spel gebaseerd op dit boek.

Vanaf het vallen van de avond tot in het holst van de nacht vertelt Marlow zijn scheepskameraden het beklemmende verhaal van zijn tocht over de rivier de Kongo. In opdracht van een Belgische handelsmaatschappij vaart hij met een afgeleefde boot naar het hart van Afrika, op zoek naar de mysterieuze verdwenen handelsagent Kurtz. Tijdens zijn reis maakt Marlow kennis met de donkerste krochten van de menselijke geest, gepersonifieerd door de bandeloze en ontspoorde Kurtz, die bij zijn dood het definitieve oordeel over de mensheid velt: ‘Afgrijselijk! Zo afgrijselijk!’

 

Peter Pan – Sir J.M. Barrie

Wie kent dit verhaal niet? De animatiefilm van Disney kan ik dromen en ik keek ook regelmatig andere films over het jongetje dat nooit opgroeit. Tijd om het boek eens te lezen.

Op een heldere nacht leiden Peter Pan en Tinkerbel de drie kinderen van de familie Schat over de daken van Londen op weg naar Nooitgedachtland – het eiland waar de verloren jongens spelen, de zeemeerminnen spetteren en de feeën ongein trappen. Maar een wilde groep piraten, geleid door de angstaanjagende Kapitein James Haak, houdt zich op in de haven. Magie en spanning hangen in de lucht, maar als het aan Kapitein Haak ligt, zou er al snel iemand de plank lopen en zwemmen met de krokodillen…

 

Frankenstein – Mary Shelley

Ik houd niet van horror, maar Frankenstein ken ik wel. Het boeiendste aan dit verhaal vind ik nog altijd dat het geschreven is door een jonge vrouw in het begin van de 19e eeuw.

In 1816, te midden van schrijversvrienden in Italië, schreef de negentienjarige Mary Wollstonecraft Shelley het horrorverhaal dat later zou uitgroeien tot de grondsteen van de sciencefiction en een van de bekendste romans aller tijden: Frankenstein. Dit is het verhaal van de excentrieke wetenschapper Victor Frankenstein, die bezeten is van de wens om een levend wezen te scheppen. Uiteindelijk slaagt hij erin, maar de mislukte creatie wil vervolgens zijn maker – en alles waar deze waarde aan hecht – vernietigen.

 

Jane Eyre – Charlotte Brontë

Dit heeft me altijd al een mooi maar pijnlijk verhaal geleken. Meer redenen heb ik niet om dit boek te lezen.

Jane Eyre is als kind verwaarloosd en vernederd, maar geknakt is ze nooit. Na haar harde kostschooljaren vindt ze werk als gouvernante en ontdekt ze de liefde van haar leven: de duistere en sardonische meneer Rochester. Maar Rochester koestert een monsterlijk geheim, verborgen op de zolder van Thornfield Hall – een geheim dat geliefden uit elkaar dreigt te drijven.

 

Thuis heb ik ook nog Heer der vliegen, 1984 en Spaar de spotvogel liggen, dus wie weet wordt 2017 wel mijn jaar van de klassieker.