Ik was een beetje een vreemd kind. Zo hield ik niet van snoep, droeg ik liever geen roze en wilde ik geen prinses worden. Ik hield wel van groenten, bordeauxrood en had ik de droom om boerin te worden. Als ik niet bezig was met één van deze drie dingen, dan vond je me met mijn neus in een boek. Ik las regelmatig een boek in een avond uit en ik was dol op de maandag, want dan mochten we als klas naar de schoolbibliotheek, waar ik vaak naar buiten liep met een lekker dik boek. Ieder jaar keek ik dan ook weer uit naar die ene week die helemaal om boeken draaide: de kinderboekenweek.

Kinderboekenweek 2016

Het thema van van de kinderboekenweek van dit jaar is “oma’s en opa’s voor altijd jong”. Ikzelf heb nog geen kinderen en moet bekennen dat ik, naast het uitbrengen van het kinderboekenweekgeschenk, me niet echt bewust ben wat er dit jaar allemaal is georganiseerd met betrekking tot deze week. Toch vind ik het belangrijk om even stil te staan bij deze week speciaal voor kinderboeken, want we zijn het ons misschien niet altijd bewust, maar lezen is erg belangrijk: het is niet alleen een hulpmiddel voor taalverwerving, maar het prikkelt ook de verbeeldingskracht en helpt bij de ontwikkeling van de vorming van het empathisch vermogen. Genoeg redenen dus om kinderboeken tien dagen lang in het zonnetje te zetten.

Kinderboeken die voor altijd jong blijven

Het thema van dit jaar is dus “oma’s en opa’s voor altijd jong”. De kinderboeken die ik vroeger las zijn inmiddels ook een beetje de oma’s en opa’s geworden onder de kinderboeken en daarom wil ik een paar van mijn favoriete, tijdloze, boeken voor kinderen delen op mijn blog.

Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt

jip-en-jannekeWie kent ze niet, de zwart-witfiguren geïllustreerd door Fiep Westendorp. Ik weet nog dat ik eerst kleine boekjes had van Jip en Janneke, maar later kreeg ik het grote en dikke boek waar ook illustraties in stonden met kleur. Ik heb me heel lang met dit boek vermaakt en zo snel ik Jip en Janneke figuren zie dan roept het meteen weer nostalgie op. Mijn moeder heeft dit boek ergens veilig weggelegd, zodat mijn toekomstige kinderen ook van dit mooie kinderboek kunnen genieten.

Afblijven – Carry Slee

afblijvenEr zijn zoveel kinderboeken die me bij zijn gebleven, maar dit boek van Carry Slee maakte erg veel indruk. Ik denk vooral omdat ze veel schrijft over heftige onderwerpen die echt kunnen gebeuren. Zo ook Afblijven. Dit verhaal gaat over een meisje dat mag gaan dansen voor een bekende rapper, maar hierdoor wel aan de drugs raakt. Toen ik dit boek las danste ik veel en hierdoor kwam dit verhaal net iets dichterbij dan de andere verhalen van Slee.

GVR – Roald Dahl

gvrVolgens mij heb ik nooit een Roald Dahl boek in mijn bezit gehad als kind. Toch verslond ik zijn boeken dankzij de bibliotheek. De onlangs verfilmde GVR is mijn favoriet van deze schrijver. Ik weet nog dat ik veel Dahl boeken een beetje eng vond, maar met deze grote vriendelijke reus zou ik de grootste vriendjes kunnen worden.

 

 

Wat is jouw favoriete kinderboek?