Wie Holleeder zegt, denkt Heineken-ontvoering. Dat deze naam meer is dan Willem ‘De neus’ Holleeder, wordt door de meesten vergeten, maar na dit indrukwekkende boek van Astrid Holleeder, de zus van Willem, zal niemand meer vergeten wat er achter de deuren van deze familie speelde. Om je maar alvast te waarschuwen, het is absoluut geen maffia-sprookje, maar een ware hel waarin de Holleeder-familie zich nog steeds bevindt.

In Judas schetst Astrid Holleeder een beeld van haar familie: van het gezin waarin ze opgroeide tot aan het heden, waarin ze geen andere weg zag dan tegen haar broer te getuigen. Bijna niemand was al die tijd op de hoogte dat ze na jarenlange mishandeling van hun vader ook door hun broer worden afgeperst, bedreigd en geterroriseerd. Willem (in dit boek Wim genoemd) maakt gebruik van iedereen wanneer het hem uitkomt en duidt geen tegenspraak. Waardoor iedereen, van moeder tot aan kinderen, constant op hun tenen loopt.

judasWanneer Cor, oude vriend van Willem en de man van zijn andere zus, wordt geliquideerd en er steeds meer bedreigingen plaatsvinden kiest Astrid er met haar zus Sonja voor om tegen Willem te getuigen in de hoop dat hij levenslang krijgt. Als vertrouweling van haar broer had ze de kans om hun gesprekken in het geheim op te nemen, maar wel met het risico om zelf geliquideerd te worden in opdracht van haar broer.

Astrid Holleeder neemt je mee in haar met angst gevulde leven aan de hand van terugblikken op haar leven en uitgetypte geluidsfragmenten. Wat ze vertelt is schokkend, ongelooflijk en bovenal pijnlijk, waardoor het erg moeilijk is om dit boek weg te leggen.

Na bijna 600 pagina’s heb je niets anders dan respect voor de zussen Sonja en Astrid wiens leven na de Heineken-ontvoering in 1983 in het teken van hun broer staat. Ook met de andere vrouwen, zoals Willems ex Sandra, leef je snel mee. Willem is namelijk een man die weet hoe hij bij mensen zijn zin kan krijgen. Hij dreigt met de meest verschrikkelijke dingen, waardoor het bijna niet mogelijk is om tegen hem in te gaan, laat staan om uit zijn leven te verdwijnen.

Maar naast dit respect laat ‘Judas’ je vooral achter met een brok in je keel, want ondanks alles blijft Willem haar broer. Zo schrijft ze zelf:

Dat Sonja, Sandra en ik onze getuigenis tegen jou met de dood moeten bekopen, weet jij en weten wij. De enige reden dat jij nog leeft, is dat je ons het leven wilt ontnemen.
Maar ondanks die zekerheid, Wim, hou ik nog steeds van jou.

4/5

Judas – Astrid Holleeder – 576 pagina’s – november 2016 – Lebowski – 9789048825028 – Paperback €22,50 – Ebook €9,99