Ik had al wel eens iets van Jojo Moyes gelezen, maar aan haar grootste succes was ik nog niet toegekomen. Ik had eigenlijk het idee dat ik na de honderden recensies over Voor jou het verhaal wel kende. Toen vroeg een lief studiegenootje of ik meewilde naar de film en ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om dat te doen zonder het boek te hebben gelezen.

Het verhaal

Louisa Clark (door haar familie Lou genoemd) raakt haar baan bij een broodjeszaak kwijt. Haar familie is arm en ook haar vader heeft de kans om werkeloos te raken. Lou kan niet anders dan de eerste baan die ze aangeboden krijgt te nemen. Ze gaat aan de slag bij de rijke Traynors. Hun zoon Will heeft een dwarslaesie en brengt zijn dagen in een rolstoel door: alleen zijn vingers kan hij nog lichtelijk bewegen. Lou wordt aangenomen om hem overdag gezelschap te houden en wat huishoudelijk klusjes uit te voeren. Het klinkt als een simpel baantje, maar Will is niet bepaald gezellig gezelschap. Langzaamaan weet Lou een band met Will op te bouwen, maar dan ontdekt ze Wills grote geheim. Ze besluit alles op alles te zetten om hem van gedachten te veranderen, maar daarvoor moet Louisa ook haar eigen grenzen verbreden.

Tranentrekker of niet?

Voor jouVolgens de vele recensies zou Voor jou een tranentrekker zijn, dus ik bereidde me op het ergste voor. Het verhaal bouwt dan ook op naar één emotioneel moment. Ik voelde het hoogtepunt naderen en ondanks dat ik wilde weten hoe het af zou lopen wachtte ik tot mijn vriend de deur uit was. Ik nestelde mezelf op de bank met het boek, een kop thee en vooral heel veel tissues. Ik draaide de pagina om waarna het naar mijn idee zou gebeuren en toen kwam het niet. Je weet wel wat er is gebeurd en ik vond het heel verdrietig, maar de omschrijving van datgene waar ik het hele boek op heb zitten wachten ontbrak. Het tranendal bleef uit en het pakje tissues kon terug te kast in.

Meer dan een liefdesverhaal

Het verhaal maakte me dus niet zo emotioneel als ik verwachtte, maar Voor jou is meer dan een dramatisch liefdesverhaal. De roman laat je nadenken over leven met een ernstige beperking en de keuzes die je als mens over je eigen leven mag maken. Voor jou draait om veel meer dan om een groeiende liefde tussen een man en een vrouw.

Voor jou

Ondanks dat Voor jou niet zoveel gevoelens bij me losmaakte als ik had verwacht, is het zeker een mooi boek. De personages zijn uniek, het verhaal is goed opgebouwd, er zijn momenten waarop je moet lachen en op het einde is er heel veel informatie die even moet bezinken. Alleen het belangrijkste moment ontbrak en dat is jammer.

4/5

Voor jou – Jojo Moyes – 432 pagina’s – De Fontein Romans & Spanning –  9789026141461 – te koop voor €10