Håkan Nesser (1950) is een succesvolle Zweedse schrijver die bekend is van zijn Commisaris Van Veeteren-reeks en de Inspecteur Barbarotti-serie. Naast deze thrillers schreef hij ook verschillende spannende romans zoals De zomer van Kim Novak en Hemel boven Londen. Deze maand is er in Nederland een nieuwe roman van Nesser verschenen: De levenden en de doden in Winsford. Ik kreeg de vraag of ik deze Zweedse schrijver kort wilde interviewen en zodoende liep ik met wat gezonde zenuwen het Ambassade Hotel in Amsterdam binnen, om in hun bijzondere bibliotheek een paar vragen te stellen aan Håkan Nesser. 

Het interview

U bent een succesvolle schrijver en ik kan me voorstellen dat er schrijvers zijn die zich laten beïnvloeden door uw werk, maar welke boeken en auteurs hebben u beïnvloed?
Ik kan je geen namen geven. Ik heb zo veel gelezen en ik steel veel van andere schrijvers. Zo gaat dat, je steelt zonder dat je het doorhebt. Maar er zijn geen specifieke schrijvers die me beïnvloed hebben. Het belangrijkste is dat je veel moet lezen als je schrijver wilt worden. Lees duizend boeken, dan kun je er misschien één schrijven.

U heeft veel boeken geschreven. Hoe blijft u inspiratie vinden voor nieuwe boeken?
Dat wordt steeds moeilijker, ik heb ongeveer dertig boeken geschreven en ieder boek zou een ander boek moeten zijn dan de voorgaande boeken. Het is belangrijk om een nieuw verhaal op een nieuwe manier te vertellen. Godzijdank komt inspiratie automatisch. Je denkt ‘dit is een goed verhaal’ en houdt het in je achterhoofd, je legt er geen druk op, maar laat het rusten en dan komen de details vanzelf naar je toe. Voor mij is het vinden van inspiratie min of meer een automatisch proces. Het probleem is alleen dat je geen verhaal moet schrijven dat je al geschreven hebt.

Wat was uw inspiratie voor De levenden en de doden in Winsford?
Ik had deze keer een plan. We woonden in Londen en voor korte vakanties gingen we naar zuid-west Engeland, vooral naar Exmoor. Toen bedacht ik me dat ik misschien buiten Londen moest gaan wonen voor een paar maanden, een winter in Winsford, om een verhaal te schrijven dat zich daar afspeelt. Dat was het plan en dat heb ik gedaan. Het idee was om heel ver weg te zijn van alles en ook nog eens in het verkeerde seizoen. Net als in het boek: de mobiele telefoon werkt niet en de internetverbinding is slecht. Het enige wat je kunt doen is lezen, schrijven, met de hond wandelen en naar de pub gaan. Dat is ook wat het hoofdpersonage in het boek doet en wat ik deed toen ik daar woonde. Dat was het plan en de inspiratie achter dit boek. En natuurlijk was de vrouw met een hond die daar naartoe gaat een beginpunt.

Waarom heeft u ervoor gekozen om het hoofdpersonage in De levenden en de doden in Winsford een vrouw te maken?
Ik denk dat het in dit geval interessanter is om een vrouw als hoofdpersonage te nemen, een vrouw is op een bepaalde manier kwetsbaarder. Toen ik in Winsford woonde was ik daar met mijn hond en dat vonden mensen al vreemd, maar het zou een nog vreemdere situatie zijn geweest als ik een vrouw zou zijn geweest. Daarnaast wilde ik dat lezers sympathie met haar zouden hebben, want dat voelde ik voor haar. Het is, denk ik, makkelijker om sympathie te hebben voor een vrouw, al realiseer ik me dat dat geen feministisch standpunt is.
Ik heb eerder vanuit een vrouwelijk perspectief geschreven, maar dat waren slechts enkele hoofdstukken. Deze keer wilde ik een heel boek schrijven vanuit een vrouw, want dat had ik nog nooit gedaan. Het is goed om af en toe iets nieuws te doen. Bovenal vind ik het idee van deze eenzame vrouw die vanwege bepaalde redenen in Winsford is suggestiever dan dat het man zou zijn geweest.

Was het moeilijk om je in te leven in een vrouw?
Eigenlijk niet. Je moet als schrijver iemands gedachten kunnen betreden. Je maakt een personage en je moet, of dit nu een jongetje of een oude man is, geloven dat je iemands gedachten binnen kunt gaan. Of het een man of een vrouw is is niet zo belangrijk. Als ik een vrouwelijke schrijfster lees dan begrijp ik haar en als jij (als vrouw zijnde) een mannelijke schrijver leest begrijp jij hem. We delen dezelfde psychologie. Mannen en vrouwen zijn verschillend, maar we begrijpen elkaar buiten deze grenzen.

De levenden en de doden in Winsford is een standalone. Wat is het verschil tussen het schrijven van een standalone of een serie?
Er is niet echt een verschil, want ieder boek in een serie zou naar mijn mening een standalone moeten zijn. Het zou mogelijk moeten zijn om deel drie van de Inspecteur Barbarotti-serie of zelfs deel tien van de Commisaris Van Veeteren-serie te lezen als je geen zin hebt om de voorgaande delen te lezen. Op deze manier is ieder boek een standalone en verschilt het proces niet. Natuurlijk moet ik me herinneren wat er in het laatste boek van een serie is gebeurd voordat ik verder schrijf, maar voor de rest is het proces hetzelfde.

Wat is het verschil tussen het schrijven van een boek toen u net begon en nu?
Er is geen verschil. In ieder geval niet voor mij. Ik was bijna veertig toen mijn eerste boek uitkwam, wat redelijk laat is. Ik vermoed dat als je op je tweeëntwintigste succesvol bent met je eerste boek dat er dan uiteindelijk een verschil is. Ik heb dertig boeken geschreven en ik denk dat ik ze in een andere volgorde had kunnen schrijven. Ik had De levenden en de doden in Winsford eerder kunnen schrijven als ik de ideeën had gehad. Het draait om het vinden van het verhaal en ieder verhaal heeft zijn eigen eisen waar je naar moet luisteren: wat voor een soort verhaal is dit en hoe zou je het moeten vertellen? Voor mij is het proces van het schrijven vanaf het begin hetzelfde gebleven.

Ik heb gelezen dat u uw boeken eerst met de hand schrijft. Doet u dat nog steeds en waarom?
Ja, zeker! Ik ben ouderwets. Het is een fijne manier van schrijven met een boekje met een harde kaft. Nu kan het met een laptop in een café, maar het idee was dat je in de trein zat of in een café en dat je notities kon maken met de hand. Voor mij is dat normaal omdat ik van die generatie ben. Een computer kan crashen, maar zolang het notitieboekje niet in zee valt of in een brand terecht komt dan is het veilig.

Werkt u aan een nieuw boek op dit moment?
Nee, maar in Zweden zijn er dit jaar twee boeken van mij uitgekomen: een spannende roman die net zo dik is als De levenden en de doden in Winsford over een Zweedse school in de jaren negentig en een dunner boek over mijn hond. Hij ging dood en ik heb zijn memoires geschreven: De filosofische memoires van Norton Kierkegaard. Dat zijn dus twee boeken.
Op dit moment ben ik aan het wachten op een nieuw verhaal. Misschien een verhaal waarin Van Veeteren en Barbarotti in hetzelfde boek voorkomen. Ik heb het verhaal nog niet gevonden, maar dit is waar ik op dit moment aan denk.

Wat doet u in deze periodes waarin u niet schrijft?
Ik zorg voor paarden! We wonen op Gotland waar het allemaal begon als een zomerhuis, maar nu is het een soort boerderij met paarden en een heleboel andere dieren, waar ik voor zorg. Mensen zijn oké, maar dieren hebben een rustgevend effect en het is goed om rondom dieren te zijn.
Als ik een nieuw verhaal heb dan begin ik uiteindelijk weer, maar het heeft geen haast.

Win een gesigneerd exemplaar!

winactie-nesser

Alsof het al niet leuk genoeg was om Håkan Nesser te interviewen, mag ik ook nog eens drie gesigneerde exemplaren van De levenden en de doden in Winsford weggeven hier op Hoofdstuk 12! Dat maakt mij een blije blogger en ik hoop een paar van mijn lezers blij te mogen maken met deze spannende roman.

Wat moet je doen om kans te maken?
  • Volg me via één van mijn social media-kanalen Facebook, Twitter, Bloglovin’ of Instagram en laat hieronder een reactie achter (met geldig e-mailadres) om te bevestigen dat je meedoet.
  • Extra kans maken? Deel deze winactie via één van bovenstaande social media-kanalen.

Je kunt meedoen tot en met 1 november 2016. Op 2 november maak ik de gelukkige winnaars bekend.