Binnenkort vertrek ik voor een aantal dagen richting Noordoost-Europa voor een bruiloft. Je hoort me niet klagen, maar ik reis alleen met handbagage en dat betekent beperkte ruimte. Normaal is dat geen probleem, maar deze keer moet er een feestoutfit mee en is er nog minder ruimte voor boeken dan normaal. Met wat geluk krijg ik een niet al te dik boek mee en mijn e-reader. Maar welk boek mag er met mij mee? Ik kom er niet uit en hoop dat jullie me een handje kunnen helpen.

De acht bergen – Paolo Cognetti

Ik wil deze roman heel graag lezen want ik hoor er veel goeds over, maar ik ben op het moment bezig met Strikken van Domenico Starnone. Dat zou betekenen dat ik twee boeken van Italiaanse bodem achter elkaar lees en ik houd juist van wat variatie.

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Fuzzie – Hanna Bervoets

Weer zo’n roman waar ik erg benieuwd naar ben (snappen jullie nu waarom ik niet kiezen?). Ik lees verschillende reacties op dit boek, maar er is maar één manier om erachter te komen wat ik ervan vind…

Op een ochtend in april ontvangt Maisie een pakketje. Een kartonnen doosje met daarin een klein, wit, pluizig bolletje. Maisie houdt het bolletje even tegen haar wang. “Hé jij, ben je daar eindelijk?” zegt het dan.
Ook op andere plekken in de stad lopen mensen met een bolletje rond. Een blauw bolletje voor Maisies ex Florence, gegijzeld door haar eigen liefdesverdriet. Een paars bolletje voor de gepensioneerde Diek, die zijn avonden vult met internetdates. Een roze bolletje voor de werkloze Stephan, die geen voldoening meer put uit zijn relatie, niet weet wat hij met het leven aan moet. Allemaal laten ze zich door het bolletje leiden, ze luisteren naar wat het zegt, doen wat het vraagt. Ze houden van het bolletje want het bolletje kent hen, ja, het bolletje begrijpt hen – misschien wel als enige. Of lijkt dat maar zo?

Umami – Laia Jufresa

Ik vind dit één van de mooiste omslagen die ik dit jaar heb gezien en ik ben dan ook erg blij dat dit boek in mijn boekenkast staat. Nu nog lezen…

Laia Jufresa beschrijft in Umami een hofje in Mexico-Stad: drie families verliezen daar een moeder, een dochter en een echtgenote. Eén verdwijnt, één verdrinkt en één overlijdt. Umami richt zich niet op de gebeurtenissen, maar gaat over de daaropvolgende jaren en hoe de bewoners omgaan met hun verdriet.
De ongelooflijke kracht van Jufresa’s vertelkunst is dat ze een dansje maakt met de personages, met een lichtvoetigheid en een teerheid die niets afdoen aan hun pijn.

Peachez – Ilja Leonard Pfeijffer

Het lijkt me leuk om eens een roman van Pfeijffer te lezen die zich niet in Italië afspeelt. Vandaar dat dit boek alweer een tijdje ligt te wachten om gelezen te worden.

Voor Peachez, een romance heeft Ilja Leonard Pfeijffer zich gebaseerd op een waargebeurd verhaal: dat van een professor in Amerika die verliefd wordt op een fotomodel dat hij surfend op het internet leert kennen en voor wie hij een alles overstijgende liefde gaat koesteren die zijn leven overhoophaalt. Uiteindelijk blijkt zijn liefde te zijn gegrond op een fantasie. Maar geldt dat niet in wezen voor alle liefdesrelaties?

Peachez, een romance behandelt het moderne fenomeen van catfishing en zo ook het eeuwige thema van de zoektocht naar geluk in de liefde, maar het is ook een filosofische roman die leest als een thriller.

Stem hier

[socialpoll id=”2462550″]

Mocht de poll niet werken, laat dan een reactie achter zodat ik je stem handmatig kan verwerken.