Soms lijkt het net alsof het bezitten van een boek voldoende is. Ik ren vaak naar de boekhandel omdat ik dat ene boek nu moet hebben, maar eenmaal thuis dient het alleen als boekenkastvulling. Mijn e-reader heeft hetzelfde probleem. Daarom liet ik jullie een ongelezen boek kiezen en dat werd De ijsmakers van Ernest van der Kwast.

de ijsmakersGiovanni komt uit een familie van ijsmakers. Zijn overgrootvader Giuseppe Talamini zou deze ambacht zelfs hebben ontdekt. Ieder jaar reist de familie naar Rotterdam om daar in de goede seizoenen zeven dagen per week ijs te maken en te verkopen. In de winter keren ze terug naar Italië om bij te komen. Nadat Giovanni in contact komt met poëzie, door niemand minder dan de directeur van het World Poetry Festival die een espresso drinkt in de ijssalon, besluit hij geen ijs te maken maar zijn hart te volgen.

Giovanni breekt met de traditie, maar hiermee breekt er ook iets in de band met zijn ouders en broer. Terwijl Giovanni de hele wereld overvliegt van festival naar festival, werkt zijn broer voor twee in de ijssalon en trouwt, maar dat laatste levert hem een groot probleem op dat alleen kan worden opgelost door zijn broer.

Van der Kwast geeft je een kijkje in de verschillende generaties Talamini’s. Hiermee reis je niet alleen afwisselend door de tijd, maar maak je ook kennis met bijzondere personages. Zo is er de overgrootvader die afreist naar de bergen om sneeuw te halen en daar vervolgens ijs van te maken. Giovanni’s vader Beppi vindt het maar niets dat zijn zoon voor poëzie kiest, maar zijn eigen hobby’s zijn ook niet dagelijks. Zo heeft hij een obsessie voor gereedschap en wordt hij op zijn oude dag verliefd op een roodharige vrouwelijke kogelslingeraar.

Deze roman is vergelijkbaar met ijs. Het smelt langzaam in je gedachten en beetje bij beetje proef je steeds meer. Het is zoet door de prachtige zinnen, maar tegelijkertijd koud door de pijn van  de Talamini’s.

 

5/5

De ijsmakers – Ernest van der kwast – 304 pagina’s – De bezige bij Amsterdam – januari 2015 – 9789023486381 – €18,90