Dat was het dan: 2016 én het eerste jaar van Hoofdstuk 12. Een jaar geleden besloot ik om alleen over boeken te schrijven en begon ik een nieuwe blog. Ik heb geen dag spijt gehad van deze keuze en ben nog altijd blij met mijn stukje internet. Op deze laatste dag van 2016 zet ik wat leuke feitjes op een rijtje!

2016 in cijfers

  • Er verschenen dit jaar 136 blogposts, waarvan zo’n 60 recensies.
  • Deze blogposts werden bij elkaar meer dan 8.000 keer bekeken.
  • Jullie lieten meer dan 500 reacties achter
  • en dat zijn ,gemiddeld, bijna vier reacties per post.

Ik deed nog meer toffe dingen

Ik las niet alleen 42 boeken, maar ik deed af en toe ook iets buiten de deur. Zo ging ik naar het Groot Letterfestival in Eindhoven, bezocht ik Manuscripta in Amsterdam en was ik uitgenodigd voor Hebban Live!. Als klapper op de vuurpijl mocht ik in de bibliotheek van het Ambassade Hotel schrijver Hakan Nesser interviewen.

De top 3

Sommige blogposts waren populairder dan andere, al helpt het wel als een schrijver een recensie deelt. Ik weet nog dat ik een gat in de lucht sprong toen ik ontdekte dat dé Paulo Coelho mijn recensie op Twitter had geretweet. Mijn blog ontplofte die dag zo ongeveer, maar dat heeft wel voor een tweede plek in de top 3 van 2016 gezorgd. Toch wist schrijver en choreograaf Ish de eerste plek van dit jaar te veroveren.

  1. Recensie: Cécile – Ish Ait Hamou
  2. Recensie: De spion – Paulo Coelho
  3. De boeken van januari

Bedankt!

Ondanks dat bloggen een hobby is en ik niet van de eerdergenoemde cijfertjes hoef te leven ben ik na het terugblikken op 2016 een tevreden mens. Het is een fijne bevestiging om te ontdekken dat mijn tiksels gelezen worden. Toch wil ik vooral jullie bedanken, want zonder al de reacties hier en op social media zou het lang niet zo gezellig zijn geweest!

En nu op naar een nieuw en avontuurlijk leesjaar!