Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat er weer schoentjes gevuld moeten worden. Ondanks dat ik dit jaar heel braaf ben geweest, heb ik het vermoeden dat de Sint mij toch overslaat. Het zal de leeftijd zijn. Voor het geval dat hij toch langs wil komen, heb ik toch maar een verlanglijstje gemaakt. Uiteraard staan er boeken op en ze kosten allemaal maximaal 15 euro, dus wie weet zit er ook nog een goede tip voor iemand anders bij.

 

Verlangen naar minder – Jelle Derkcx

Een betaalbaar huurhuis vinden is op het moment helaas niet gemakkelijk. Mijn vriend en ik hebben dan ook besloten om voorlopig in ons veel te kleine apartement te blijven wonen. We hebben in ieder geval een dak boven ons hoofd, maar onder dat dak hebben we heel veel spullen verzameld. Eerlijk gezegd kunnen we overal net langs de stapels lp’s, boeken en gevulde dozen lopen. De hoogste tijd voor een grote opruimbeurt en hopelijk kan dit boek er mij bij helpen. Want wat doe je weg en wat houd je?

In Verlangen naar minder neemt Jelle Derckx de lezer mee op een zoektocht naar een bewust en duurzaam leven; hij geeft in dit persoonlijke verhaal inspirerende, down-to-earth tools en tips.
Voor Jelle begon het proces van bewustwording in de zomer van 2011. Met een hoofd vol zorgen vertrok hij naar Brazilië. Die reis was de belangrijkste inspiratiebron van zijn besluit zijn leven 180 graden om te draaien op het moment dat hij eenmaal terug was in Nederland.
Hij begon met minimaliseren, ging minder kopen en bewuster leven. Dat gaf meer tijd en ruimte voor de dingen die écht belangrijk zijn, zoals persoonlijke groei en duurzaamheid.

224 pagina’s – uitgeverij Luitingh Sijthoff – juni 2018 – 9789024582167 – €15,-

 

Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen

Heel Nederland heeft dit boek al gelezen, maar ik nog niet. Ik heb wel een paar afleveringen van de tv-serie gezien en die vond ik erg vermakelijk, dus misschien moet ik dit boek alsnog een kans geven.

Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde?

In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage…

356 pagina’s – uitgever J.M. Meulenhoff – 2014 – 9789029090810 – €12,50

 

Wat belangrijk is – J.K. Rowling

De Harry Potter-reeks heb ik minstens drie keer gelezen, maar al het andere werk van J.K. Rowling heb ik nog niet aangeraakt. Ik ben altijd een beetje bang om teleurgesteld te worden als ik iets nieuws lees van een favoriete schrijver. Misschien dat deze speech mij van mijn angst afhelpt.

De beroemde speech die J.K. Rowling hield voor de net afgestudeerden op de universiteit van Harvard ging over twee onderwerpen die haar zeer aan het hart liggen: de voordelen van falen en het belang van verbeelding. Moedig genoeg zijn om te falen is even belangrijk voor een mooi leven als de gebruikelijke graadmeters voor succes. Je kunnen verplaatsen in het leven van een ander is een unieke menselijke kwaliteit die we te allen tijde in stand moeten houden.

De levensopvatting van Rowling heeft sindsdien ontelbare anderen geïnspireerd om na te denken over wat het betekent om “een goed leven’ te leiden. Nu, voor het eerst in boekvorm, dienen haar woorden als een geruststelling en als een oproep tot actie voor iedereen die zich op een keerpunt in zijn leven bevindt. Door risico’s te durven nemen, door misschien te mislukken, door je verbeeldingskracht te laten werken, kun je nú beginnen met minder voorzichtig leven en openstaan voor de kansen die het leven te bieden heeft.

79 pagina’s – uitgeverij Boekerij – mei 2018 – 9789022583708 – €10,-

 

De grote stilte – John Boyne


Deze roman lijkt me gewoon mooi. Reden genoeg, toch?

1972. De jonge Odran Yates gaat in het klooster, omdat zijn moeder hem ervan overtuigd heeft dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen. Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Vrienden van hem zijn voor het gerecht gesleept, collega’s zijn gevangengezet en vele jonge parochianen zijn getekend voor het leven. Odran vermijdt contact met de buitenwereld uit angst voor afkeurende blikken en beledigende opmerkingen. Maar als een familiedrama oude wonden weer openrijt, voelt hij zich gedwongen om de confrontatie aan te gaan en zijn eigen rol in de gebeurtenissen onder ogen te zien. Het heeft vijftien jaar en twaalf romans geduurd voor John Boyne over zijn vaderland Ierland kon schrijven. Het resultaat is een van zijn krachtigste boeken ooit: een verhaal over vriendschap en morele moed, en de duistere uithoeken waarin een mens soms terechtkomt.

400 pagina’s – uitgeverij boekerij – 2015 – 9789029092432 – €12,50

Welk boek mag Sinterklaas in jouw schoen stoppen?