HBIB, waar staat dat nu weer voor? Ik heb een vermoeden dat jullie je dit nu afvragen. Het is een afkorting voor ‘het boek is beter’, maar als ik dat helemaal uitschrijf dan wordt de titel wel erg lang. In blogposts met deze afkorting bespreek ik boekverfilmingen die ik heb gezien. Vandaag bespreek ik de verfilming van één van mijn favoriete boeken, namelijk Vele hemels boven de zevende.

Het verhaal

Vele hemels boven de zevende draait om een familie. Zo is er Eva, die werkzaam is in de gevangenis en het geluk (in de liefde) niet kan vinden. Daarnaast is er haar nichtje Lou, die te gevoelig is. Eva’s vader is een man met een alcoholprobleem die een groot geheime met zich meedraagt. En zo zijn er nog meer familieleden zoals Eva’s zus en haar moeder. Het zijn allemaal personages die stuntelen met het leven en met elkaar, want niet iedereen kan even goed met elkaar overweg.

De film

Ik zat uiteindelijk jankend in de zaal, dus als ik zou zeggen dat de film niets met me deed zou dat een leugen zijn. Maar ik vond dit boek zó goed, dat de film maar gewoon een film was. De rollen waren goed gespeeld, ze zijn redelijk trouw gebleven aan het originele verhaal en schrijfster Griet Op de Beeck heeft zelf aan het scenario gewerkt. En ik denk dat ik vooral door dat laatste veel meer van de film had verwacht. Dat het net zo diep zo zijn als de roman, dat alles me zo zou raken dat ik er dagen van bij zou moeten komen, dat het me zou uitnodigen om ten volle te leven. Want dat was wat ik voelde toen ik de laatste pagina van Vele hemels boven de zevende dichtsloeg. Bij de film liet ik een traan, dronk een wijntje en daarna was ik de personages en hun problemen eigenlijk alweer vergeten.

De film blijft natuurlijk een apart medium waarbij het lastiger is om echt in iemands hoofd te kijken en om echt te voelen wat een personage voelt. Tijdens het lezen van een roman wordt je soms het personage, vult je hoofd alles in en dat is nu voor je gedaan waardoor sommige dingen meer aan de oppervlakte blijven. En dat is ook het geval bij deze verfilming.

Ondanks dat heb ik een fijne avond in het filmhuis gehad en is de film een bezoekje waard. Verwacht er dan alleen niet teveel van.

Lees hier mijn recensie van het gelijknamige boek.