In maart 2014 ben ik begonnen met het schrijven van recensies. Bijna twee jaar later doe ik dit nog steeds met plezier en verschijnt er wekelijks een nieuwe boekbespreking. Toch vind ik het jammer om mijn oude recensies in een word-document te laten verstoffen. Ze zijn misschien niet allemaal even goed, maar ik heb er wel tijd en liefde in gestoken. Daarom plaats ik iedere week een oude recensie online. Vandaag is ‘Hallo muur’ van Erik Jan Harmens aan de beurt.

Normaal lees ik de boeken van het De Wereld Draait Door panel niet. Je wordt na de uitzending zo doodgegooid met een boek dat ik het al beu ben voor ik het überhaupt in handen heb, maar toen vorige maand Hallo Muur naar voren kwam wist ik dat ik dit boek moest lezen. Zonder spijt, want na de eerste drie zinnen was al duidelijk dat dit een prachtig verhaal zou zijn.

Hallo Muur gaat over schrijver Erik Jan (zonder streepje) Harmens zelf, die letterlijk tegen een muur praat. Hij is alleen en heeft een moeilijke tijd achter de rug. Tegen de muur van zijn nieuwe appartement vertelt hij korte verhalen over zijn jeugd, de studententijd en het getrouwde leven, maar er is één onderwerp dat altijd overheerst: drank. Erik Jan dronk te veel, net als zijn vader en zijn grootvader, maar besloot dit patroon te doorbreken. Helaas was alcohol niet het enige probleem: zo kreeg hij te maken met een burn-out, verschillende sterfgevallen en een scheiding.

In Hallo Muur krijg je als lezer een beeld van leven met een verslaving. Je voelt zijn strijd tegen de alcohol, de eenzaamheid en de verliezen die Erik Jan op zijn pad krijgt. Doordat Harmens zijn eigen personage is, leef je als lezer extra met hem mee en ontroert zijn verhaal je tot op het bot. Ondanks dat het hoofdpersonage niet perfect is, werd ik toch verliefd: verliefd op de puurheid en de eerlijkheid die vaak samengaan met een snuf humor.

De meeste vrouwen noemen zichzelf ‘spontaan’. Vaak stellen ze voor ‘een wijntje’ te gaan drinken, en ik drink niet meer, dus dan moet ik uitleggen dat ik niet meer drink. Ik zou eigenlijk het liefste met iemand gaan ontbijten.

Je hoeft niet verslaafd te zijn (geweest) om jezelf te herkennen in dit boek. Iedereen die wel eens in de put heeft gezeten zal snappen waar de schrijver doorheen gaat. Harmens weet je met zijn simpele zinnen zo te raken dat je Hallo Muur niet snel zult vergeten. Je leest dit boek niet. Je voelt het.

cover hallo muur
Titel: Hallo Muur
Auteur: Erik Jan Harmens
Taal: Nederlands
Pagina’s: 224
Uitgeverij: Lebowski
Uitgave: januari 2015