Éric bezoekt iedere week zijn autistische zoontje Isaac om naar karpers te kijken, maar echt contact krijgt de Vader niet met hem. Op een dag sterft Érics oom van wie hij een groene eend erft die veel waarde voor hem heeft. Wanneer hij de eend meeneemt naar zijn bezoekje aan Isaac lijkt hij voor het eerst echt op iets te reageren. Éric ziet dit als een teken en besluit hem mee te nemen, al heeft hij geen idee waarheen. Zijn ex-vrouw meldt dit als ontvoering en stuurt de gendarme achter hen aan, waardoor er een onvergetelijke en spannende toch ontstaat.

Een echte slow read

De groene eend vergt veel concentratie. Er is sprake van een alwetende verteller en de focalisatie verspringt regelmatig, vooral tussen de Vader en de gendarme, maar ook de ex-vrouw, serveersters, katten en zelfs overledenen komen aan het woord. Om dit goed te kunnen volgen moet je echt de tijd nemen om deze roman te lezen. Daarnaast maakt schrijver Manu Causse van zowel korte als uitgebreide alleszeggende zinnen. Vooral de lange zinnen moeten langzaam binnendringen, maar als deze eenmaal zijn verwerkt dan zijn ze prachtig.

De Vader is te ver weg om te zien wat dat is en het maakt hem niet uit; hij heeft net bedacht dat auto’s op vissen lijken. Wat in het verkeer zou betekenen dat bussen walvissen zijn, fietsen scholen schaaldieren die om elkaar heen draaien, afhankelijk van de stroming en het belang van elke groep, een ingewikkeld ballet dat…
Er wordt op het raam van de 2CV geklopt.

 

Fabelachtig en spannend

De gendarme gaat op zoek naar de groene eend van de Vader en Isaac, alleen is dat nog niet zo gemakkelijk. Er ontstaat een zoektocht die haast lijkt krijgen omdat niemand zeker weet tot wat de Vader in staat is. Hierdoor is het verhaal niet alleen fabelachtig door onder andere de sprekende dieren, maar ook spannend. Vooral op het einde van de roman neemt de spanning toe en waar het eerst een slow read was die je regelmatig even moet laten bezinken, is het de laatste vijftig pagina’s moeilijk om De groene eend weg te leggen.

Gelaagd

Deze roman verwijst naar erg veel zaken buiten het boek. Denk aan series zoals The Sopranos, Breaking Bad en How I Met Your Mother, maar ook de bijbel speelt een belangrijke rol. De Vader wordt niet voor niets met een hoofdletter geschreven en Isaac verwijst naar de zoon van Abraham. Op deze manier worden oude en nieuwere verhalen met elkaar verbonden en in het heden geplaatst. Dit is een roman die je meerdere keren zou moeten lezen om alles te kunnen begrijpen, maar dat maakt het verhaal zeker niet minder mooi als je deze maar één keer leest.

De invloed van gemaakte keuzes

De groene eend draait niet alleen om de roadtrip van een vader een zijn autistische zoon, maar ook om de invloed van de keuzes die worden gemaakt. Zo wordt de Vader letterlijk achtervolgd door zijn in verleden in de vorm van pratende overledenen op de achterbank en is ook het ongevraagd meenemen van Isaac een keuze geweest die gevolgen heeft. De groene eend wordt hierdoor een hartverwarmend, aangrijpend en verrassend verhaal over een vader die verlangt naar contact met zijn zoon.

4/5