Alle boeken van Griet Op de Beeck heb ik gelezen, behalve Kom hier dat ik u kus. Simpelweg omdat ik het idee wil hebben dat ik nog iets van deze schrijfster voor de eerste keer kan lezen. Ik maak er dan ook geheim van dat ik fan ben van de, in het prachtig Vlaams geschreven, boeken van Op de Beeck. Het zal geen verrassing zijn dat ik enorm uitkeek naar haar nieuwste boek Let op mijn woorden.

Het verhaal in deze nieuwe roman gaat over Lise. We maken kennis met haar als ze op de middelbare school zit. Ze is net verlaten door haar vriendinnen. Haar thuissituatie, met een drinkende vader en een moeder die graag kritiek geeft, maakt haar puberleven niet veel beter. Ze vindt steun in haar droom om dokter te worden en bij haar docent wiskunde. Lise lijkt iemand die weet wat ze wil, maar ze is vooral heel kwetsbaar.

Op het punt dat dat Lises leven alleen maar pijnlijker lijkt te worden, maakt Op de Beeck een tijdsprong. Lise is volwassen en staat aan het begin van haar carrière als arts in het ziekenhuis. Heeft ze haar dromen waargemaakt of is het slechts een manier om haar verleden als stof onder het tapijt te vegen?

Ook deze nieuwe roman van Griet is weer prachtig geschreven. Het Vlaams voegt veel toe aan de sfeer en laat je, ondanks de kleine verschillen tussen Nederland en de zuiderburen, in België wanen. Daarnaast weet Op de Beeck gedetailleerd te schrijven zonder een woord te veel voor het verhaal te gebruiken.

De hele tijd bleef de vrouw neuriën. Ze had vast een goede stem als ze echt zou zingen. Ze liep naar de wastafels. Lise hoorde het pompje van de zeep, water uit de kraan, de handdroger. Daarna bleef de vrouw nog even staan.  Lise stelde zich voor dat ze haar haar goed aan het leggen was, of wat uitgelopen make-up aan het wegvegen. En opeens hoorde ze de vrouw tegen haar spiegelbeeld zeggen: ‘Gij zijt zo goed bezig.’

Het mooiste aan deze roman is misschien wel de rust. Want ondanks de beladen thema’s en heftige gebeurtenissen, leest dit boek als een kabbelende beek. Een beek waarin wat stroomversnellingen zitten, waarin stenen liggen, waar troebel water is, maar toch ontstaat er een rustige sfeer in Let op mijn woorden.

Dit verhaal laat zien hoe belangrijk een goede basis voor het leven is en hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben waarmee je een echte connectie voelt. Alleen dan lijk je je dromen ook echt waar te kunnen maken. Is deze roman van Griet Op de Beeck haar beste boek? Nee, in mijn ogen niet. Maar het is wel één van de mooiste boeken die ik dit jaar las.

4/5

416 pagina’s – uitgever: Prometheus – september 2019 – 9789044636161 – €19,99