Het woord favoriet en studie komen niet vaak voor in dezelfde zin, maar soms kan dat gewoon. Zoals bijvoorbeeld met studieboeken. Het voelt voor mij alsof het eeuwen geleden is dat ik studeerde, maar in de werkelijkheid is het nog geen vier maanden geleden dat ik mijn scriptie inleverde. De jaren daarvoor heb ik verschillende boeken mogen bestuderen met betrekking tot literatuur en de meesten staan nog altijd in mijn kast te shinen. De hoogste tijd om mijn vier favoriete studieboeken met betrekking tot literatuur met jullie te delen!

Het leven van teksten: een inleiding tot de literatuurwetenschap – Kiene Brillenburg Wurth en Ann Rigney

Ik vond dit een fijn boek om mee te beginnen: het is erg breed en kaart veel verschillende zaken binnen de literatuur aan. Je krijgt antwoord op vragen als: wat is literatuur? Hoe interpreteren lezers teksten? En wat is de rol van literatuur in de samenleving? Erg diepgaand is dit boek niet, maar het geeft wel een goed beeld van waar literatuurwetenschappers zich mee bezig houden. Het boek richt zich vooral op letterkundestudenten, maar ook voor de niet studerenden kan het erg interessant zijn.

Literair mechaniek: inleiding tot de analyse van verhalen en gedichten – Erica van Boven en Gillis Dorleijn

Dit boek is minder breed dan Het leven van teksten en richt zich voornamelijk op de analyse van verhalen en gedichten. Literair mechaniek draait voornamelijk om wat ervoor zorgt dat een verhaal een verhaal is en een gedicht poëzie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld stijlfiguren, personages, en tijd. Na het lezen van dit boek heb je een goede basis voor het analyseren van romans en poëzie. Literair mechaniek is hierdoor een fijn boek voor iedereen die meer informatie wil over hoe een literaire tekst in elkaar zit.

Sociology of the Arts – Victoria D. Alexander

Dit Engelstalige boek richt zich niet alleen op literatuur, maar op bijna iedere kunstvorm. Toch vind ik Sociology of the Arts een aanrader. Dit boek laat namelijk zien dat er meer nodig is dan een goede tekst om een bestseller op de markt te brengen. Want wat gebeurt er met een manuscript als deze af is? Wat is de rol van een redacteur? En wie zorgen ervoor dat de roman uiteindelijk op de juiste plek terechtkomt? Aan de hand van de zogenaamde culturele diamant legt Alexander met aanvullende theorieën uit hoe iets een (succesvol) kunstwerk kan worden.

Literary Theory: The Basics – Hans Bertens

Een studieboek (wederom in het Engels) met nog een andere insteek. Literary Theory gaat namelijk vooral in op verschillende moderne stromingen. Denk hierbij aan het Marxisme, postkolonialisme en postmodernisme. In verschillende hoofdstukken wordt uitgelegd wat de stromingen inhouden en maak je kennis met de belangrijkste denkers. Ik vond dit persoonlijk één van de heftigere boeken, aangezien het laat zien dat literatuur zoveel meer is dan alleen wat tekst:  literaire teksten hebben namelijk altijd een boodschap.

Mocht je interesse hebben gekregen in één van deze boeken, dan moet je je er zeker een keer aan wagen. Ik waarschuw alleen wel dat het lezen van een boek hierna nooit meer hetzelfde zal zijn. Je krijgt namelijk een hele andere kijk op tekst, waardoor ontspannend lezen soms toch moeilijker wordt dan het voorheen was.