Toen ik iemand vertelde dat ik drie weken in Italië ging studeren, werd me gezegd dat ik dit boek echt moest lezen. Mijn tegenargument was dat ik de film al had gezien, maar het boek zou echt beter zijn. Zodoende vertrok ik met ‘Eten, bidden, beminnen’ in mijn koffer.

Het boek is een reisverslag door Italië, India en Indonesië van schrijfster Elizabeth Gilbert. In New York had ze een perfect leven met een huis, een leuke man en een goede baan. Toch slaat de paniek toe wanneer ze aan kinderen wil beginnen, wat leidt tot een verschrikkelijke scheiding.

Zodoende besluit Elizabeth op reis te gaan. Ze begint haar avontuur in Italië om de taal te leren en te genieten van het heerlijke eten. Dankzij een dieet van pizza, ijs en andere lekkernijen hoopt ze te genezen van haar depressie. Vervolgens mediteert Gilbert zich dichter naar haarzelf en God in een Indiaanse ashram.  Uiteindelijk sluit de schrijfster haar reis af op Bali. In dit paradijs bouwt ze vooral veel vriendschappen op en krijgt ze zelfs te maken met de liefde.

eten-bidden-beminnenEr zit een logica achter de opbouw van het boek dat uit 109 hoofdstukjes bestaat. Deze 109 staan voor het aantal (wat er geen 109 zijn, maar 108) kralen aan kettingen die worden gebruikt tijdens meditatie. Daarnaast is het boek opgedeeld in drie delen (Italië, India en Indonesië) wat weer doet denken aan de heilige drie-eenheid.

Gilbert heeft een humoristische schrijfstijl met prachtige beeldtaal. Toch komt het boek af en toe langdradig en chaotisch over. Zo praat Gilbert met zichzelf en met God. Op Bali heeft bijna iedereen dezelfde naam, wat dankzij bijnamen wel wat duidelijker wordt gemaakt en is de schrijfster in het boek veel bezig met spiritualiteit, iets wat voor haar een mengeling is van verschillende religies als het christendom, boeddhisme en hindoeïsme. Mocht je geen verstand van religie hebben dan is dit misschien moeilijk te volgen. Er wordt door Gilbert dan ook geen antwoord gegeven op vragen als ‘Wat is god?’ en ‘Wat is het nut van het leven?’.

Veel spiritueel inzicht is in ‘Eten, bidden, beminnen’ niet te vinden. Het draait vooral om de ervaringen van Elizabeth zelf, die langzaam vanuit een depressie ontpopt tot een gelukkige vrouw. Zeker mooi om te lezen, maar door sommige hoofdstukken moet je echt even heen bijten.

3/5

Eten, bidden, beminnen – Elizabeth Gilbert – Cargo – 9023485777 – te koop voor €10