Je koffer is ingepakt, maar echt veel ruimte voor een stapel boeken is er niet. Ze moeten mee, want hoe moet je anders je tijd besteden aan het strand, bij het zwembad, in het vliegtuig of op doorreis naar je volgende bestemming? Geen nood, want ik reis al jaren met alleen handbagage en ik heb altijd genoeg te lezen bij me. Deze zomer blijf ik thuis en dat geeft mij de tijd om mijn tips met jullie te delen.

Minimaliseer

Als ik op vakantie ga, dan kijk ik altijd heel bewust naar wat ik nodig heb op vakantie. Ik neem geen stapels kleding, schoenen en make-up mee, maar alleen de dingen die ik echt nodig heb. Ik stop alles netjes in mijn rugzak en ik heb altijd ruimte over. Mijn voorkeur gaat uit naar een fysiek boek en ik doe altijd mijn best om een papieren roman in mijn rugzak te stoppen. Daarnaast neem ik mijn e-reader mee voor het geval dat het boek me niet bevalt of ik het snel uit heb. Eigenlijk neem ik liever niet te veel boeken mee, want dat ik tijd heb om te lezen is fijn, maar ik wil ook tijd doorbrengen op de vakantieplek met vrienden of familie.

Een paar gram met kilo’s boeken

De e-reader werd net al even genoemd, maar dit is een geniale oplossing voor iedereen die een aparte tas nodig heeft voor zijn of haar boeken. Op een e-reader kun je namelijk heel veel boeken kwijt, en het apparaatje neemt nauwelijks ruimte in beslag. Voor een tablet geldt hetzelfde. Een ander voordeel is dat je altijd nieuwe boeken kunt kopen of gebruik kunt maken van een dienst zoals bijvoorbeeld Kobo Plus, Bookchoice of Leeslounge. Heb je een abonnement bij de bibliotheek? Dan kun je naast papieren boeken ook e-books lenen.

De vakantiebieb

Heb je geen e-reader of tablet? Geen nood, want de VakantieBieb biedt de oplossing. Download de bijbehorende app op je smartphone, meld je aan en je kunt beginnen met lezen. Het aanbod is niet heel erg uitgebreid, maar er is keuze genoeg om je tijdens de vakantie mee te vermaken. Ik vind het altijd weer een fijn cadeautje van de bibliotheek, al moet ik bekennen dat ik het vooral gebruik als ik ergens moet wachten en geen boek bij de hand heb.

Andere boekvormen

Dat een boek niet perse groot hoeft te zijn heeft de Dwarsligger bewezen. Ik krijg zelf de kriebels van deze boekjes, maar veel anderen hebben er goede ervaringen mee. Daarnaast verschijnen er regelmatig Bookazines: een boek in de vorm van een tijdschrift. Iemand vertelde me ooit dat ze de gelezen pagina’s uit het boek scheurt, zodat ze steeds minder gewicht hoeft mee te nemen. Of misschien is een luisterboek wel iets voor jou. Die je zet je gewoon op je smartphone of tablet en je hebt uren luisterplezier. Je vindt ze bij de bibliotheek en Storytel.

Ruilen

Je kunt ten eerste van boek ruilen met je vakantiegezelschap. Als je dan met vier man bent, dan zijn er in ieder geval vier boeken mee. Ten tweede kun je op locatie van boek ruilen. Op veel plekken vind je boekenkasten waar je een boek uit kan pakken en in kan achterlaten. Zo heeft iemand anders iets aan jouw gelezen boek en heb jij nieuw leesvoer. Als je naar het buitenland gaat, houdt er dan wel rekening mee dat er niet altijd boeken in jouw taal tussen zullen staan.

Hoe lees jij op vakantie?