Ergens in het voorjaar bezocht ik samen met mijn moeder het Groot letterfestival in mijn buurstad Eindhoven. Op dit literaire feestje stond dichter, kunstenaar en allesmenger Arnoud Rigter in duo-formatie IKEGO. Zowel mijn moeder als ik waren onder de indruk van het werk dat hij hier voordroeg in combinatie met beeld en geluid.

Vlak daarna was mijn moeder jarig en besloot ik haar een bundel van Rigter cadeau te doen. Ook hierin beperkt de dichter zich niet alleen tot poëzie, maar ook beeld en geluid maken deel uit van Het duimzuigend fossiel. Laatst duwde me ze deze 88 pagina’s tellende combinatie van media in mijn handen, omdat het interessant recensiemateriaal zou zijn en dat is het zeker door de bijzondere stijl van deze dichter die verder gaat dan taal.

Combinaties die lijken te overweldigen

Wie Het duimzuigend fossiel doorbladert zal overweldigd worden door een combinatie van schetsen en handgeschreven teksten. Om de gedichtachtigen, zoals Rigter ze zelf noemt, te lezen moet je regelmatig je hoofd of de bundel draaien en daartussen staan ook nog eens allerlei schetsen waar je eindeloos naar kunt staren. Poëtische tekeningen zou ik ze bijna willen noemen, omdat deze steeds meer vertellen des te langer je ernaar kijkt. Vooral in combinatie met de cd die voordrachten op muziek bevat, al lijken deze eerder theaterstukken of soms zelfs gebeden, ga je er nog meer in zien. Op pagina acht staat de eerste schets die te combineren is met een audio-opname. Het is een pagina met grotendeels doorgekraste teksten en ook het audiofragment bevat krassen. Hierdoor sluiten de verschillende media op elkaar aan, al zorgt dat niet altijd voor verduidelijking.

hdzf2

Hypnotiserend

Deze bundel zou bijna een overdosis aan creatieve middelen genoemd kunnen worden, maar het is een combinatie die werkt. De klanken, de beelden en de teksten zorgen ervoor dat je opgaat in het geheel. Je wordt bladzijde na bladzijde in de tekeningen en de klanken gezogen. De overweldiging verdwijnt en gaat over in een staat die bijna hypnotisch is te noemen.

hdzf1

Rigter heeft met Het duimzuigend fossiel een origineel multimediaal kunstwerk gemaakt. Het is een bundel waar je uren in zou kunnen lezen en naar zou kunnen kijken, maar door het beluisteren van de audiobestanden ben je binnen 36 minuten in een andere wereld.

4/5

Het duimzuigend fossiel – Arnoud Rigter – 88 pagina’s – Uitgeverij Opwenteling – 2011 – 9789490687090 – hier te koop voor €17,50