Lezen en schrijven zijn twee dingen waar ik me al zo lang dat ik me kan herinneren mee vermaak. Als kind verdween ik regelmatig in een boek, maar krabbelde ik vaak gedichten en verhalen op papier. Wat dat betreft ben ik niets veranderd. Maar wat als ik zou moeten kiezen tussen lezen en schrijven?

Verdwijnen in een wereld

Een goed boek lezen is voor mij de perfecte manier om even ergens anders te zijn met mijn hoofd. Ik vergeet de dagelijkse problemen en de altijd aanwezige gedachten in mijn hoofd staan even stil. Er is rust. Een heerlijk gevoel. Naast de rust leer ik ook vaak iets nieuws door een boek en wordt mijn wereldbeeld vergroot terwijl ik gewoon in mijn luie stoel zit. Als ik denk aan de magie die een goed boek brengt, dan kan ik me bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die niet van lezen houden.

Een wereld creëren

Schrijven ervaar ik anders. Bij een verhaal moet je namelijk zelf een wereld creëren. Ik kan daar ook in verdwijnen, maar uiteindelijk moet je wel kritisch kijken naar wat je op papier hebt gezet, wil je het met anderen delen. Bij gedichten streef ik ernaar om de lezer een ervaring te geven, een moment om even stil bij te staan. Vaak gaan gedichten over iets wat ik zelf heb ervaren of heb gezien in mijn omgeving. Heel soms komen ze uit het niets, maar over het algemeen is er altijd iets wat me aanzet om ze te schrijven. Het is voor mij een manier om me te uiten.

Inspiratie

Bij het lezen van een verhaal ervaar ik wat een ander ervaart, terwijl ik bij schrijven vaker iets van mezelf verwerk. Dit zorgt ervoor dat ik bij lezen mezelf graag afsluit van de wereld, maar ik door het schrijven juist meer naar buiten wil. Ik verlang er dan meer naar om te leven en te ervaren, ook als het spannende dingen zijn. Door iets te gaan doen, word ik namelijk geïnspireerd om te schrijven. Lekker tegenstrijdig, haha.

Lezen of schrijven?

Het is niet mogelijk om alleen maar te lezen en zo alle dagelijkse zorgen te vergeten. Schrijven is voor mij dus een nodige uitlaatklep. Maar als ik me alleen maar met mezelf bezig zou houden, dan zou ik er geen rust meer in vinden. Als het zou moeten, dan zou ik met pijn in mijn hart kiezen voor schrijven. Maar ik ben blij dat ik deze keuze niet hoef te maken, want lezen is als afwisseling stiekem toch noodzakelijk.