Waar we tijdens Sinterklaas vaak op zoek zijn naar goedkopere schoencadeaus, liggen er onder de kerstboom juist wat duurdere pakjes. En laten we eerlijk zijn, voor de inhoud van een boek maakt het niet uit of er nu een luxe hardcover of een wat simpelere paperback omheen zit. Toch oogt die eerste net iets mooier in je boekenkast. Of ja, dat is in ieder geval mijn mening. Vandaag deel ik vijf boeken met een harde kaft die het goed zullen doen als kerstcadeau. En aangezien ik ze zelf nog niet allemaal heb, mag de kerstman er een paar ook best onder mijn boom leggen.

Het achtste leven (voor Brilka) – Nino Haratischwili

Laat ik maar beginnen met het boek waar ik dit jaar niet onderuit kon: Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Ik twijfelde heel erg of een boek van bijna 1300 pagina’s iets voor mij zou zijn, maar achteraf ben ik nog altijd dankbaar dat ik het gelezen heb. Ik heb na een half jaar nog steeds niet veel woorden voor dit boek, omdat het zoveel inhoud heeft, zo uitgebreid is, geweldige personages heeft, een heftige maar interessante geschiedenis heeft en op geen enkel moment saai wordt. Als kers op de taart heb ik de schrijfster ook nog eens mogen ontmoeten. Mocht je nog twijfelen of Het achtste leven (voor Brilka) iets voor jou is, lees dan hier mijn recensie. Tegen de rest kan ik alleen maar zeggen: vraag dit boek of geef dit boek want dat is het waard.

 

Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck

Ik maakte kennis met Griet op tv. Ze raakte me met haar kijk op het leven en ik wist dat ik iets van haar moest lezen. Nadat ik Vele hemels boven de zevende las, was ik net als de rest van de Lage Landen verliefd op Griet, want naast dat ze een mooi mens is kan ze ook nog eens prachtig (Vlaams!) schrijven. Het is voor mij bijna een leesdoel an sich geworden om al haar werk te lezen. Op het moment dat ik dit type ben ik net begonnen in Het beste wat we hebben. En ook dit boek begint weer intens, maar is overduidelijk met zorg geschreven.

 

Het einde van de eenzaamheid – Benedict Wells

Eén van de meest interessante onderwerpen in de literatuur vind ik eenzaamheid. De titel van deze roman trekt dan ook meteen mijn aandacht en ook de inhoud klinkt interessant. Het einde van eenzaamheid staat nog op mijn eeuwenlange nog-te-lezen-lijst, maar ik ben ervan overtuigd dat dit boek het goed doet als cadeau.

 

De acht bergen – Paolo Cognetti

Wat zou een lijstje op mijn blog zijn zonder een roman van Italiaanse bodem? Ik was blij om te zien dat dit boek populair werd in Nederland, want de Italiaanse literatuur verdient in mijn ogen meer aandacht. Deze rustgevende roman over je plek in het leven staat nog altijd in de bestseller top 60 en zal het niet verkeerd doen bij iedereen die van (de Italiaanse) bergen wil genieten zonder de bank te verlaten. Lees mijn recensie hier.

 

Kolja – Arthur Japin

Ik verslond de boeken van Japin toen ik een tiener was, maar naarmate ik ouder werd liet ik zijn romans steeds vaker links liggen. Ik kan er geen specifieke reden voor geven en ik neem me dan ook constant voor om weer eens iets van zijn hand te lezen. Kolja is zijn nieuwste werk en het omslag ziet er interessant uit, dus misschien speel ik zelf voor kerstman en doe ik mezelf dit cadeau. Voor iedere liefhebber van Arthur Japin zal het sowieso een aanrader zijn.

 

Welk boek zou jij graag cadeau krijgen?