Steeds vaker zijn lezers ook op internet te vinden. Niet zo vreemd, want er is voor ieder wat wils op het wereldwijde web. Zo zijn er voor al je recensies en andere boekige teksten de boekbloggers, vind je filmpjes op booktube en op Instagram stikt het van de zogenaamde bookstagrammers. Daarnaast ontstaan er steeds meer plekken waar lezers, schrijvers en recensenten samenkomen in zogenaamde leescommunities.

Goodreads

Dit is één van de meest bekende internationale leescommunities. Je kunt er bijhouden welke boeken je wilt lezen en hebt gelezen en er je mening over geven. Daarnaast vind je er ook interviews met schrijvers. Het is een erge fijne plek voor lezers van Engelstalige boeken, maar je vind op Goodreads ook genoeg titels van Nederlandse bodem.

Sweek

Sweek is een platform waarop verhalen worden gedeeld. Niet alleen van amateurschrijvers, maar ook van gevestigde auteurs zoals Jen Minkman. Dus of je nu wilt lezen of schrijven: op Sweek zit je goed.

Hebban

Hebban is de grootste leescommunity van Nederland. Net als op Goodreads kun je hier bijhouden welke boeken je wilt lezen en hebt gelezen, maar op Hebban draait het vooral om Nederlandstalige boeken. Je kunt ook aangeven welke Engelstalige boeken je wilt lezen, maar dit is beperkter dan op Goodreads. Ook hier vind je interviews met auteurs, leuke boekentips en kun je jezelf dagen vermaken met het lezen van recensies.

GelezenOnline

GelezenOnline is een nieuwere community, waar ik eerlijk gezegd nog niet veel ervaring mee heb. Het heeft in ieder geval hetzelfde principe als Goodreads en Hebban, maar is minder groot. Fijn voor iedereen die zich liever aansluit bij een kleinere groep lezers.