Moebdi is op zoek naar de perfecte bruid. Naar zijn idee komt de droomvrouw uit dezelfde streek als zijn moeder en dus neemt hij het vliegtuig naar Marokko. Eenmaal in het dorp van zijn ouders zit geen enkele vrouw op Moebdi te wachten. Teleurgesteld komt hij bij pratende ezel Gadoezj die als een goede gesprekspartner dient. Ondertussen maken ze plannen om plastic tasjes op te ruimen voor als de koning komt.

Moebdi is in strijd met zichzelf en dat maakt het moeilijk om een duidelijk beeld van dit personage te vormen. Zo gebruikt hij tijdens zijn zoektocht zijn verstand en zo loop hij zijn lul achterna. Vrouwelijke billen zijn Moebdi’s favoriete lichaamsdeel en ook de minder opwindende ontlasting komt in verschillende situaties voorbij. Door deze twee dingen regelmatig terug te laten komen, lijkt het bijna alsof Moebdi in Freuds anale fase is blijven hangen. Niet alleen door de overdosis aan achtersten en wat eruit komt, maar ook de strijd tussen het es, ich en uber-ich komt naar voren. Zo heeft Moebdi te maken met zowel zijn libido dat in strijd staat met het vinden van zijn ideale bruid en de normen en waarden waarop de ideale bruid is gebaseerd zijn hier ook weer tegenstrijdig mee.

De koning komt

Daarnaast is er ezel Gadoezj. Zij geeft vooral commentaar op Moebdi’s ideeën en hiermee kritiek op de Berberse cultuur. Ondanks deze functie voelt een sprekend dier, in een voor de rest realistisch boek, overdreven. Benzakour heeft een reden bedacht waardoor dieren kunnen spreken. Deze reden heb ik drie keer met een vies gezicht gelezen voordat de informatie echt tot me doordrong. Ik hou van vreemde verhalen, maar beesten die kunnen praten doordat ze door een mens zijn verkracht gaat mij toch te ver.

Door dieren te laten spreken worden zij gepersonificeerd. Vrouwen worden daarentegen vaak beschreven als dieren, vooral vogels zijn een populaire vergelijking. Moebdi bevindt zich in een omgekeerde wereld en dat maakt het er niet makkelijker op.

Daar lonkt een verrukkelijk uitgebroed gansje! Met volle boezem en snoeperig ingeregen taille. Klaar voor de grill. Rustig, rustig; ze kan geen kant op, alle honden omringen haar, wachtend op mijn signaal. Voorzichtig rij ik haar achterna. Maar dan – huh? Waar is ze nou? Ik rij achterwaarts, voorwaarts, sla een zijstraat in, sodemieters, ik ben haar kwijt!

Deze hele zoektocht naar een bruid, de strijd die Moebdi met zichzelf voert en de kritische gesprekken met Gadoezj duren tot het einde van het boek, net als het wachten tot de koning komt en dat duurt zowel Moebdi als mij te lang.

 

3