Iedere maand zoek ik boeken die binnen een maand worden uitgegeven. Ik kan soms wel dansen als ik bepaalde titels voorbij zie komen en als het mogelijk was zou ik ze meteen kopen. In mei heb ik het mezelf ten verboden om nieuwe boeken aan te schaffen, maar een mens mag dromen. Toch?

 

Moedervlekken – Arnon Grunberg

moedervlekken“Otto Kadoke werkt als psychiater in een crisiscentrum: zijn specialiteit is suicide-preventie, hij dient mensen met een doodswens voor het leven te behouden. Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, doet een van de Nepalese verzorgsters de deur open, gehuld in slechts een handdoek. De psychiater, die zich altijd aan het protocol houdt, wordt overmand door gevoelens van liefde voor het meisje, met als gevolg dat hij de verzorging voor zijn moeder voortaan alleen dient te organiseren.
Kadoke is kinderloos, van middelbare leeftijd, maar niet onaantrekkelijk voor artsen in opleiding: hij heeft er menig weten te verleiden. Na opnieuw een grensoverschrijdende ontmoeting, ditmaal met een suïcidale jonge vrouw, lopen het professionele en privéleven van Kadoke definitief in het honderd: zijn moeders huis wordt een ambulant crisiscentrum.

Moedervlekken is een genadeloos eerlijke roman over de liefde van een zoon voor zijn moeder en vader, en vice versa. Een boek over twee mensen die niet kunnen leven – en niet dood kunnen gaan – zonder elkaar. Het markeert een nieuwe fase in Arnon Grunberg’s veelomvattende schrijverschap: zorg en liefde sluiten elkaar niet langer uit. Ondanks verlies en pijn blijkt het mogelijk liefde voor het leven te voelen.”

 

De aftakeling van Vladimir P. – Michael Honig

De aftakeling van vladimir P.“Een datsja vlak buiten Moskou, twintig jaar in de toekomst. De ooit zo machtige Vladimir Poetin is aan het dementeren, omringd door een schaar aan bedienden, maar verder grotendeels vergeten. Hij slijt zijn dagen met (denkbeeldige) grimmige gesprekken met voormalige vrienden, vijanden en alles daartussenin. Ondertussen benut het personeel elke mogelijke kans om geld achterover te drukken uit de schijnbaar onuitputtelijke reserves van hun werkgever. Zijn integere verpleger is de enige voor wie Poetin bovenal een zorgbehoevende patiënt blijft. Deze Sheremetev is de laatste eerlijke man in de hele coterie – totdat zelfs hij gedwongen wordt te kiezen tussen stelen of bestolen worden.

‘De aftakeling van Vladimir P.’ is een directe nazaat van Orwells Animal Farm en Gogols Revisor – een absurdistische, met wodka doordrenkte tragikomedie, met in de hoofdrol een man die zijn ethische houvast kwijt dreigt te raken door een van macht en corruptie beheerste wereld. Een wereld die verdacht veel lijkt op het Rusland dat Poetin ooit zal achterlaten.”

 

De zee die ons scheidt – Emylia Hall

de zee die ons scheidt“Op een warme nazomerdag dreigt de achttienjarige studente Robyn Swinton meegesleurd te worden door de golven aan de kust van Cornwall. Als Jago, haar buurjongen, niet snel gereageerd had, zou ze zijn verdronken. De gebeurtenis zou het leven van beiden voor altijd veranderen. Robyn en Jago volgen in de zeven jaar die erop volgen ieder hun eigen pad, van Londen naar New Mexico, van stad naar platteland. Maar de gedachte aan elkaar blijft. Is de band die de bijna-fatale dag werd gevormd sterk genoeg of blijkt die slechts gebaseerd op een romantische wens?
Emylia Hall schreef met De zee die ons scheidt een meeslepend verhaal over liefde, verlies en gemiste kansen, tegen de achtergrond van de ruige westkust van Cornwall. Een landschap van prachtige moors, verscholen baaien en de meedogenloze kracht van de Atlantische Oceaan.”

Naar welk boek kijken jullie uit?