Door het wisselvallige weer de laatste maanden heb ik eigenlijk niet het idee dat het alweer juni is, maar als ik naar de kalender kijk dan kan ik er niet omheen. Zoals iedere maand heb ik ook in juni een lijstje gemaakt van boeken die worden gepubliceerd. Het is tenslotte bijna zomer, dus naast literaire romans heb ik ook voor wat lichtere kost zoals het chicklit-debuut van Iris Houx gekozen. Ik zie mezelf al liggen aan het strand. Als het weer tenminste beter wordt.

 

De pianobouwer – Kurt Palka

de pianobouwer1930. Het Frans Canadese dorpje St. Homais is diep onder de indruk als Helene Giroux er in haar luxe wagen arriveert. Ze neemt de leiding over het kerkkoor en speelt piano tijdens diensten. Voor de Eerste Wereldoorlog was ze eigenaar van de Noord-Franse Molnar pianofabriek; een van haar piano’s staat in het kerkje. Enkele bewoners koesteren argwaan jegens de vreemde vrouw. Ze lijken gelijk te krijgen wanneer Helene wegens nieuw bewijs opnieuw aangeklaagd wordt voor moord. Tijdens de rechtszaak kan Helene niet anders dan één voor één haar geheimen prijsgeven.

Palka mengt op weergaloze wijze de grote thema’s van liefde,
verraad, trouw, jaloezie en wraak met een schitterend vrouwenleven,
zodat je diep onder de indruk achterblijft.

(bron: Nieuw Amsterdam)

 

Kind van alle landen – Irmgard Keun

kind van alle landenIn de autobiografische roman Kind van alle landen geeft Keun een stem aan de tienjarige Kully, die met haar vader en moeder voor het uitbreken van WOII emigreert uit Duitsland. Haar vader, een drankzuchtige schrijver, verkeert permanent in geldnood en moet, nadat zijn boeken in Duitsland verboden zijn, zien rond te komen van het schrijven van krantenartikelen en de voorschotten van zijn buitenlandse uitgevers. Op zoek naar werk en geld neemt hij zijn gezin mee op een reis dwars door Europa die hen via Oostende, Brussel, Praag en Parijs naar New York brengt – en laat zijn liefdevolle vrouw en dochter veelal achter in hotels, samen met de rekening. Op kinderlijk naïeve, maar vertederende en humoristische wijze doet Kully verslag van hun avontuurlijke, maar ook rusteloze bestaan als emigranten in het vooroorlogse Europa. Kind van alle landen is een bitterzoet meesterwerk over hoop in een uitzichtloze tijd.

(bron: Lebowski Publishers)

 

Scoop ! – Iris Houx

Scoop!Esmée Evers verhuist naar de grote stad, waar ze een baan krijgt als redactiechef. Althans, dat vertelt ze haar vriendinnen, in werkelijkheid is ze redactieassistente. Haar leugentje is lastig vol te houden als één van haar vriendinnen haar bazin wordt bij hetzelfde magazine. Wanneer een bekende tv-ster noodgedwongen moet onderduiken, krijgt Esmée de kans zichzelf te bewijzen. Ze bedenkt een plan dat de media op zijn kop zet én haar eigen carrière, vriendschappen en relatie…

(Bron: The House of Books)

 

Iets heel bijzonders – Amanda Prowse

Iets heel bijzondersDrie jongemannen worden veroordeeld voor moord en komen terecht in een gevangenis in het

hoge noorden van het ruige Schotland. Het is niet zomaar een gevangenis. Hier worden de gevaarlijkste criminelen met de heftigste misdaden op hun geweten opgesloten.

Aan het hoofd van deze gevangenis staat Edwina, een 60-jarig vrouw die denkt dat ze god is en als een ijzeren dame regeert. Er zijn slechts 6 regels waaraan de gevangenen zich moeten houden en doen ze dat niet, dan volgt opsluiting in een isoleercel, of erger…

De laatste 4 jaren telde de gevangenis 330 gevangen en ondanks het feit dat er geen sterfgevallen zijn geregistreerd en niemand de gevangenis heeft mogen verlaten, is het aantal gedaald naar 288…

Er moet toch iets heel bijzonders aan de hand zijn.

(bron: Aerial Media Company)

 

Nu ga ik wachten op zomers weer. Al zou het niet heel erg zijn als dat op zich laat wachten tot juli, want dan zitten mijn laatste tentamens er weer op.