Iedere maand schrijf ik een stukje over boeken die binnenkort uitkomen. Ik behandel de boeken die mij nieuwsgierig maken en die ik graag een plekje in mijn boekenkast geef. 

Het leuke aan januari is dat het niet alleen een nieuwe maand is, maar ook een nieuw jaar. Binnenkort verschijnt er dan ook een blogpost met mijn leesdoelen voor 2016. Maar nu eerst een stukje over de boeken van januari die ik graag wil lezen.

 

boeken januari Collage

 

Anna – Niccolò Ammaniti

Ammaniti is één van mijn favoriete (Italiaanse) auteurs. Zijn verhalen zijn vaak hard en vooral kinderen maken heftige dingen mee. Ammaniti raakt en choqueert daar keer op keer weer mee en daardoor kan ik niet anders dan nieuwsgierig zijn naar zijn nieuwste roman.

Anna komt op mij over als een bijna post-apocalyptisch verhaal. Op Sicilië zijn door een virus alle volwassenen uitgestorven. Daarnaast is er geen elektriciteit meer. De 13-jarige Anna, haar broertje en hun hond proberen in deze situatie te overleven aan de hand van het notitieboekje van hun moeder.

 

Als geen ander – Una Lemarche

Liefdesverhalen over onmogelijke liefdes. Een eindeloos oud thema dat altijd mooi blijft. In Als geen ander komen Jaxon, een grappige slimme nerd, en Devorah, streng chassidisch opgevoed, samen vast te zitten in een lift waar de vonk overspringt. Hun relatie is ten strengste verboden, maar blijven op eigen risico met elkaar afspreken.

 

Het smelt – Lize Spit

In het geboortejaar van Eva worden er in haar dorp maar drie kinderen geboren. Samen met Pim en Laurens maakt ze er het beste van totdat de pubertijd tijdens een warme zomer aanbreekt. Dertien jaar later keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak.

 

De psychiater en het meisje – Erik Rozing

Arts Edgar heeft psychische problemen en heeft, na het maken van een fatale fout, zo zijn twijfels of hij psychiater moet worden. Alsof zijn eigen winterdepressie nog niet genoeg is, probeert hij ook zijn levensmoeë oma te helpen. Dan kom Stella bij hem in behandeling vanwege haar borderline. Hij raakt gefascineerd door zijn patiënte, maar moet haar wel op afstand zien te houden.

Boeken januari 2 Collage

Gelukkig als we zijn – Eddie joyce

Het is tien jaar na 9/11: de familie van omgekomen brandweerman Bobby komen bij elkaar om de verjaardagen van zijn weduwe en zoontje te vieren. Waar ze eerst probeerden met Bobby’s dood om te gaan, zijn ze nu opzoek naar een manier om Tina’s nieuwe man te accepteren. Een verhaal over tegenslagen, rouw en geluk.

 

Het stof dat van dromen valt – Louis de Bernières

Om te beginnen vind ik dit een prachtige titel die mij meteen nieuwgierig maakt. Ook het omslag is in mijn ogen een pareltje en dat maakt mij altijd extra hebberig om een papieren versie aan te schaffen in plaats van een e-book.

Rosie groeit met haar zussen op in een idyllisch gezin ten zuiden van Londen. Samen met hun buurjongens vormen ze De makkers. Éen van deze jongens zal Rosies geliefde worden, maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit.

 

Na de winter – Guadalupe Nettel

Claudio probeert in New York zijn verleden in Cuba los te laten. Cecilia begint juist een nieuw leven in Parijs met haar studiebeurs. Dan leren Claudio en Cecilia elkaar kennen ze lijken elkaars grote liefde te zijn, maar al snel slaat het gevoel om in haat.

 

Zolang er leven is – Hendrik Groen

De favoriete bejaarde van Nederland is terug met een nieuw dagboek. Zelf moet ik nog altijd Pogingen iets van het leven te maken lezen dus daar ga ik me eerst aan wagen voordat ik in dit boek kruip, maar na alle positieve reacties ben ik erg nieuwsgierig naar het leven van Hendrik Groen!

 

Welk boek wil jij deze maand lezen?