Heel even dacht ik dat het nog augustus moest worden, maar het begin van de scholen en de eerste koele dagen doen verraden dat we inmiddels in september zijn beland. Wanneer de tijd vliegt, dan schijn je het naar je zin te hebben, dus ik mag van geluk spreken dat ik een keer met mijn ogen knipperde en meteen een maand verder ben. Al zou ik het niet erg vinden als we nog van een paar mooie zomerdagen mogen genieten. Maar goed, nu is het eerst tijd om vooruit en terug te blikken.

Boeken om je kast mee aan te vullen

First things first: ik ga deze maand geen nieuwe boeken kopen. Volgens mij kan ik een Louis Vuitton-tas aanschaffen van het geld dat ik de laatste twee maanden spendeerde aan boeken. Tijd om een stapje terug te zetten, want goed, boeken zijn fijn, maar je kunt ze niet eten. Gelukkig bestaat er een fictieve wereld in mijn hoofd waarin ik alle boeken kan kopen die ik maar wil en die boeken ga ik uiteraard met jullie delen.

Ik las nog nooit een Grunberg, maar de cover van zijn nieuwe roman maakt mij nieuwsgierig. Goede mannen (verschijnt binnenkort bij uitgeverij Nijgh en van Ditmar) gaat over Geniek Janowski, een brandweerman met een gezin en pony. Ik vind dat nu al een heerlijke combinatie.
De Hills van Matias Falsbaken (verwacht bij uitgeverij Meulenhoff) is een heel ander verhaal, maar wederom met een thema waar je niet vaak over leest, namelijk een restaurant en de bezoekers hiervan.
Volgens mij heb ik nog nooit iemand iets negatiefs horen zeggen over Birk van Jaap Robben en toch las ik het boek nooit. Inmiddels verschijnt zijn nieuwe roman Zomervacht bijna bij uitgeverij de Geus en deze titel vind ik zo boeiend dat ik me afvraag of ik eerst Birk moet lezen, of gewoon met zijn nieuwste werk begin.
Ik doe even gek en gooi er een dichtbundel tussendoor, want die lees ik veel te weinig. Rodaan Al Galidi schreef namelijk een nieuwe bundel. In Neem de titel niet serieus laat hij zien dat wel allemaal psychisch ziek zijn, in een psychisch zieke wereld – en dat we allemaal doen alsof we het niet zijn. Deze gedichten gaan me of deprimeren of troosten. Ik ben benieuwd.
Oké, nog eentje om het af te leren. Aan het einde van de maand verschijnt er een nieuwe roman van Aminatta Forna over een Ghanese traumapsychiater en een Amerikaanse die stadsvossen bestudeert. Wanneer het neefje van de psychiater verdwijnt gaan ze samen op zoek en ontstaat er een bijzondere vriendschap. Het lijkt mij een verhaal dat raakt.

 

 

Het moois van augustus

Weer even terug naar augustus. Ik las afgelopen maand van alles wat. Zo ben ik nog altijd bezig met Dante, begon ik in een verhalenbundel van Pirandello, opende ik in de VakantieBieb Kolja en las het niet uit, werd ik verliefd op De meermin en de courtisane, maar ook dat boek verdween voordat ik op de helft was weer in de kast. Ik dacht heel even te zijn getroffen door een leesdip, maar op dat moment las ik in één dag Door het licht van Erik Jan Harmens uit. Daarnaast heb ik regelmatig moeten lachen tijdens het lezen van Don’t give a fuck van Sarah Knight. De boeken die ik uitlas waren dus gelukkig wel goed.

 

Literatuur buiten de deur

De literatuurliefhebber hoeft niet als een kluizenaar te leven, want er is genoeg te doen op het gebied van boeken. Wat dacht je van een avondje theater? Vanaf 14 september speelt Huub Stapel King Lear (Shakespeare) en Een klein leven van Hanya Yanagihara gaat op 23 september in première. Wie zich een aantal dagen tussen schrijvers en andere boekenliefhebbers wil wanen, kan deze maand naar ILFU. Hier zijn verschillende boekenclubs, filmvertoningen, gesprekken met schrijvers zoals John Irving, lezen er duizend vrouwen Anna Karenina, is er een boekenmarkt en vindt de nacht van de poëzie plaats. Het hele programma vind je hier.

September geeft je geen excuses om je te vervelen. Laten we er een mooie boekenmaand van maken!