Het leek gisteren nog maart en opeens is het alweer mei. Misschien is het maar goed dat de tijd snel gaat want dat betekent meer kans om met een boek in het zonnetje te kunnen zitten. Wat kunnen we deze maand verwachten en wat zijn de aanraders?

Boeken waar ik naar uitkijk

Wat zou onze wereld zijn zonder verhalen over de liefde? behoorlijk leeg, vrees ik. Ook Daan Heerma van Voss waagt zich aan een roman over de liefde. Noem het liefde richt zich op de liefde in ons huidige “narcistische tijdperk”.  In dit verhaal valt Thomas op de jonge A. Zijn enige vriend, een filosoof, is ernstig ziek en wil de liefde nog één keer ervaren. Hij vraagt Thomas om zijn relatie met A. voor hem te documenteren. Tegelijkertijd wil A. dat iedereen jaloers op de relatie van haar en Thomas is door de beste relatie van iedereen te hebben. Ik vermoed een mooie roman die je aan het denken zet!

Daarnaast verschijnt er deze maand een nieuwe roman van Silvia Avallone, een fijne Italiaanse schrijfster die doorbraak met haar roman Staal. In Levenslicht gaat Avallone in op het moederschap. Ze beschrijft de 17-jarige Adele, die alleen in een verloskamer ligt en haar baby ter adoptie af wil staan, al begint ze daar op dit laatste moment wel aan te twijfelen. De 30-jarige Dora lukt het daarentegen niet om zwanger te worden en probeert haar relatie te redden door een kind te adopteren, maar ook hier is twijfel. De schrijfster confronteert de personages met de vraag: wanneer ben je een moeder?

 

Mijn favoriet van april

Ik lees veel, maar boeken die ik écht niet aan de kant leggen zijn zeldzaam. Afgelopen maand bracht ik iedere vrije minuut lezen door in Zondagskind van Judith Visser. Het verhaal gaat over de opgroeiende Jasmijn, die in het leven verschillende problemen ervaart. Zo trekt ze zich liever terug op haar kamer en is haar beste vriendin haar hond Senta. Op latere leeftijd blijkt dat Jasmijn het syndroom van Asperger heeft, een vorm van autisme. Visser beschrijft indrukwekkend en duidelijk over opgroeien met het syndroom van Asperger. Wat het misschien nog indrukwekkender maakt is dat het verhaal is gebaseerd op haar eigen leven. Lees mijn recensie hier.

 

Op de boekenagenda

Voor de luisterboekliefhebbers is er deze maand een fijne week, want van 9 tot en met 19 mei is het de week van het luisterboek. Op de bijbehorende app ontvang je om het te vieren twee luisterboeken cadeau!