Is het morgen alweer december? Volgens de kalender wel. En drie keer raden wie dat niet erg vindt, omdat ze begin december vakantie heeft…Ik dwaal af, want een nieuwe maand betekent nieuwe boekentips, en gezien de titel is dat hoogstwaarschijnlijk ook de reden waarom je hier bent.

Nog te verschijnen boeken

Eigenlijk ben ik een beetje teleurgesteld, want ik had verwacht dat er in een feestdagenmaand toch wel het één en ander zou verschijnen. Oké, er komen ook genoeg boeken uit, maar slechts een enkel boek waar ik enthousiast van word. Ik heb namelijk maar met moeite een gevarieerd boekendieet kunnen samenstellen.

Van Annemarie Bolsius had ik nog nooit gehoord, maar haar roman Buiten huilen de wolven klinkt als een interessant verhaal over het vinden van je eigen stem. Na wat diepgang kan ik wel wat spanning gebruiken en laat thrillerschrijver Håkan Nesser nu net een verhalenbundel, Intrigo, uitbrengen. Nesser is een van de weinige thrillerauteurs die ik echt kan waarderen en toen ik hem zo’n twee jaar geleden mocht interviewen bleek het ook nog eens een aardige man te zijn. Het zijn de donkere dagen voor kerst en ik heb ieder jaar weer last van een winterdip. Wat motiverende non-fictie kan dan ook geen kwaad deze maand. How to stop feeling like shit (Nederlandstalig te verkrijgen), is een titel die ik in de winter wel kan gebruiken. Schrijfster Andrea Owen geeft in haar boek een eerlijke en verfrissende benadering om vrouwen af te helpen van de meest hardnekkige gewoonten om zichzelf naar beneden te halen. Ik sluit af met het boek waar ik echt naar uitkijk en dat is de nieuwste Pfeijffer. Ik vermoed een vermakelijke roman met kritiek op Europa. In Grand Hotel Europa zegt een personage dan ook “De toekomst van Europa is het Europa dat nu al een realiteit is. Europa is het recreatiegebied voor de rest van de wereld.”

Dit waren mijn fijnste boeken van november

Ik val maar gewoon met de deur in huis: De hemel verslinden van Paolo Giordano is mijn favoriete boek van de afgelopen maand. Of ja, ik vrees dat het zelfs mijn nieuwe favoriet aller tijden is. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden dan lees je hier mijn recensie en hier een sfeerverslag van het interview tussen Giordano en Theo Hakkert waarbij ik aanwezig was. Daarnaast las ik weer eens wat poëzie en dat beviel me zo goed dat ik De volgende scan duurt vijf minuten van Lieke Marsman wel moet aanraden.

Het was gewoon een fijne maand

Ik kreeg deze maand, na weken te hebben gekwakkeld met mijn gezondheid, eindelijk mijn energie terug. Dat was misschien nog wel het belangrijkste van alles. Daarnaast zag ik mijn favoriete schrijver in levende lijve, kocht ik voor het eerst in 60 dagen nieuwe boeken, willen jullie in het zonnetje worden gezet, zag ik veel mooie films in de bioscoop en plaatste ik mijn eigen gedichten op een aparte pagina op Instagram. Goed, ik heb niet stilgezeten deze maand en dat bevalt me wel.

Wat te doen in december?

Mocht je naast cadeaus shoppen en de feestdagen vieren nog wat tijd over hebben, dan kun je nog altijd naar de bioscoop. In de bioscoop zijn weer genoeg films die zijn gebaseerd op boeken of schrijvers te zien. Zo krijgen we een kijkje in het leven van Astrid Lindgren in Becoming Astrid, Mary Poppins komt terug op het witte doek in Mary Poppins Returns en is het boek Wildlife van Richard Ford verfilmd. Iedereen die literatuur live wil aanschouwen kan op 18 december naar Bijlmer Boekt!, een avondvullend programma vol literatuur, muziek en feest in Amsterdam-Zuidoost met gasten als Johan Fretz, Dean Bowen, Glodi Lugungu, en Carolina Mout.

Houd daarnaast mijn blog in de gaten, want er komen een heleboel leuke interviews online met schrijvers, boekenbloggers en andere boekenliefhebbers!

Ik weet niet wat jullie, maar die donkerste dagen van het jaar kom ik wel door.