Ieder jaar ontvang je een gratis boekje bij een besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken tijdens de Boekenweek. Het geschenk van 2019 is geschreven door Jan Siebelink (1938). Deze auteur werd bekend bij het grote publiek met zijn roman Knielen op een bed violen (2005). Als oudste Boekenwekengeschenkschrijver tot nu toe schreef hij Jas van belofte waarin hoofdpersonage Arthur met een ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht.

Een ambulance en het verleden

De lezer krijgt maar weinig mee van wat er in de ziekenwagen gebeurt. Het verhaal bestaat namelijk vooral uit flashbacks naar Arthurs leven. Zo was hij docent Frans die op latere leeftijd een affaire begon met een leerlinge. Arthurs vrouw vindt dit niet erg, met het verlies van een baby lijkt ze het ergste in haar leven al te hebben meegemaakt. Daarnaast probeert het hoofdpersonage een boek te schrijven, want daar heeft hij volgens enkele andere personages genoeg voor meegemaakt. Maar het schrijven van een boek is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het thema

Het Boekenweekgeschenk hoeft niet aan te sluiten op het thema van de Boekenweek. Dit jaar is het thema De moeder, de vrouw en dit leverde veel kritiek op. Het thema klinkt niet alleen ouderwets, maar daarnaast werden het geschenk en het essay geschreven door mannelijke auteurs. De organisator van de Boekenweek, het CPNB, heeft er vervolgens voor gekozen om dichteres Ester Naomi Perquin een gedicht te laten schrijven dat bij het Boekenweekthema past. Het was namelijk juist de bedoeling een ode te brengen aan de vrouw. Jas van belofte zoekt in mijn ogen een grens op met het thema van 2019. Een oudere docent die een affaire begint met een meisje en een vrouw die dit accepteert vind ik namelijk alles behalve een ode aan de vrouw. Oké, het geschenk hoeft niet over het thema te gaan, maar in dit geval had er best iets meer rekening mee worden gehouden.

Te veel van het goede

Siebelink haalt quotes uit de bijbel aan en verwerkt hoge cultuur in Jas van belofte. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar voor een boek van ruim 80 pagina’s is het een beetje veel van het goede. De Boekenweek en daarmee ook het geschenk zou moeten motiveren om meer te lezen. Eerlijk is eerlijk, als ik geen boekenverslinder zou zijn, dan zou dit geschenk me alles behalve dan motiveren om te lezen. Oh, en dan is er nog het einde. Ik verklap niet hoe het afloopt, maar ik vond het in ieder geval tenenkrommend.

Jas van belofte stelde mij als geschenk teleur, maar een mens kan nu eenmaal niet alles goed vinden. Smaken verschillen gelukkig, dus ik hoop dat anderen wel van dit boekje kunnen genieten.