De leukste week van het jaar is weer aangebroken: het is namelijk boekenweek! Vanaf 25 maart tot en met 2 april wordt ons favoriete leesvoer in het zonnetje gezet. Sommige boeken iets meer dan anderen, want het thema van dit jaar is verboden vruchten. Ook leuk: ieder jaar krijg je tijdens de boekenweek een boek cadeau (dit jaar Makkelijk leven van Herman Koch) als je €12,50 uitgeeft aan Nederlandstalige boeken, dus hup, allemaal naar de boekhandel! Maar welk boek neem je dan mee naar huis? Ik tip vijf boeken die aansluiten bij het boekenweekthema van dit jaar.

Er zijn verschillende soorten verboden vruchten die een rol spelen in de literatuur. De meest bekende (en letterlijkste) is natuurlijk het verhaal van Eva die de verboden appel at. Minder letterlijk denken we al snel aan seks. Gustaaf Peek schreef uitgebreid over een langdurige affaire waarbij de erotiek ervan afspat in Godin, heldOok Paulo Coelho schreef over vreemdgaan in Overspel waarin een vrouw tussen de lakens duikt met een andere man. Margaret Mazzantini gaat nog een stapje verder in Schittering. In deze roman voelen twee mannen zich tot elkaar aangetrokken in een tijd waarin dit nog niet mogelijk was. Maar ook drank en drugs vallen onder het thema. Denk hierbij aan Hallo muur van Erik Jan Harmens, waarin het personage met dezelfde naam uitgebreid vertelt over zijn alcoholverslaving en Naamloos van Pepijn Lanen met een personage dat zich na een wilde avond niet meer herinnert wie hij is.

Zo bestaan er vast nog honderden boeken over zogenaamde verboden vruchten en deze week is een mooie week om ze te ontdekken.

Fijne boekenweek iedereen!