Wil je weten of ik aan boeken ruik? Wanneer lezen echt mijn ding werd? Of wat mijn favoriete einde is? Lees dan vooral verder, want deze blogpost zit vol interessante vragen. Ik zag de boekentag al op verschillende blogs voorbij komen, onder andere bij Kim en bij Tessa. De vragen waren zo leuk dat ik niet anders kon dan ze in te vullen!

 1. Word je ziek wanneer je in de auto een boek leest? 
  Dat verschilt. Op de snelweg kan ik met een gemak een boek lezen zonder dat mijn maag zich lichtelijk omdraait, maar in wijken en op andere weggetjes met bochten staar ik liever uit het raampje.
 2. Welke schrijfstijl van welke auteur vind je absoluut uniek en waarom? 
  Lastige vraag, want iedere schrijver heeft iets wat een andere schrijver ook heeft. Als ik toch een naam moet noemen dan is dat Paolo Giordano (hij schreef onder andere De eenzaamheid van de priemgetallen en Het zwart en het zilver). Zijn stijl is poëtisch, maar toch merk je ook dat hij eigenlijk een betà is. Die combinatie maakt zijn stijl interessant en redelijk uniek.
 3. De Harry Potter boekenserie of de Twilight Saga series? Geef drie argumenten.
  Harry Potter! Want…

  1. ik heb de Twilight Saga nooit gelezen.
  2. Ik ben geen fan van vampieren.
  3. Harry Potter is voor mij jeugdsentiment. Ik heb echt heel veel uren met deze reeks doorgebracht in mijn jongere jaren.
 4. Heb je een boekentas en zo ja wat zit er nog meer in naast boeken? 
  Nee, maar er zit wel bijna altijd een boek of e-reader in mijn tas. Daarnaast heb ik altijd iets te eten bij me. Ik ben lactose intolerant en dan kan het moeilijk zijn om ergens iets te eten kopen als ik honger krijg. Daarnaast heb ik standaard mijn sleutels, portemonnee, paspoort en telefoon bij me en verder zwerven er altijd wel wat bonnetjes op de bodem.
 5. Ruik je aan je boeken? 
  Ik ben geen boekensnuiver, maar soms heeft een boek een geur die me aan mijn kindertijd doet denken, dan snuffel ik er wel even aan om herinneringen op te halen.
 6. Boeken met of zonder illustraties? 
  Zonder. Als ik een boek lees dan vormen er zich automatisch beelden in mijn hoofd. Afbeeldingen vind ik dan maar afleidend.
 7. Welk boek vond je heel erg mooi om te lezen maar waar je later erachter kwam dat de schrijfstijl eigenlijk helemaal niets was? 
  Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Soms herlees ik een boek en dan ben ik het ontgroeid, dat heeft niets met de stijl te maken, maar wel met mij.
 8. Heb je een grappige anekdote vanuit je kindertijd die over boeken gaan?
  Ik nam als kind mijn boeken overal mee naartoe, ook naar de wc. Ik was erg onhandig, zodoende is er wel eens een boek in de pot gevallen.
 9. Wat is het dunste boek op je boekenplank?
  Dat is een dichtbundel: Met terugwerkende kracht van Yannick Dangre.
 10. Wat is het dikste boek op je boekenplank? 
  La divina comedia van Dante. Daar heb ik er ook nog eens drie van: dag halve boekenplank.
 11. Schrijf je ook naast dat je leest? Zou je ooit een auteur willen worden? 
  Ik schrijf zelf ook wel eens wat. Vroeger best veel, maar mijn studie gooide wat dat betreft roet in het eten. Inmiddels probeer ik het weer op te pakken, want, ja, ik zou wel eens een boek willen uitbrengen. Al is het maar om te ervaren waar al die schrijvers doorheen gaan voordat ik mijn ongezouten mening over hun werk strooi.
 12. Wanneer werd lezen zeg maar echt jouw ding?
  Volgens mij vond ik boeken al interessant voordat ik kon lezen. Het werd uiteindelijk echt mijn ding omdat ik voor de rest nergens goed in was. Rekentoetsen kreeg ik grotendeel rood terug en ik schreef letters achterstevoren, maar met lezen liep ik voor.
 13. Wat is je meest favoriete klassieke titel?
  Het is een beetje een vreemde keuze voor iemand die zich vooral met Italiaanse literatuur bezighoudt: Dubliners van James Joyce.
 14. Als je een boek cadeau zou krijgen dat je al gelezen hebt maar ontzettend haatte, wat zou je dan doen?
  Ligt eraan van wie ik het zou krijgen, maar over zijn algemeen zou ik er gewoon eerlijk over zijn en vragen of we het samen kunnen ruilen voor een ander boek. De meeste mensen in mijn omgeving weten dat het niet verstandig is om mij zomaar een boek cadeau te doen, dus als iemand dat wel doet dan is het op eigen risico.
 15. Welke boekenserie ken je die niet zo bekend is en welke je aan zou raden?
  Ik lees bijna nooit series, dus ik zou daarin een slechte tipgever zijn.
 16. Wat is een slechte gewoonte die je hebt met betrekking tot boeken?
  Ik knak ruggen, want dat vind ik fijner lezen. In mijn ogen is het geen slechte gewoonte, maar ik weet dat veel lezers daar anders over denken. Mijn slechtste gewoonte is dat ik soms boeken koop en ze vervolgens niet lees. Boekenverwaarlozing, noem ik dat.
 17. Wat is je favoriete woord? 
  ‘Grimassen’. Volgens mijn vriend is het een ouderwets woord, maar in boeken zie ik het woord regelmatig voorbijkomen. Ik kan het dan nooit laten om te roepen: ‘kijk, schat! ‘Grimassen’ in een hedendaags boek!’
 18. Ben je een nerd, saai of een einzelganger? Of al het bovenstaande?
  Ik ben denk ik een combinatie van een einzelganger en een nerd. Kan dat?
 19. Open einde of happy end?
  Hier kan ik niet tussen kiezen. Ieder boek heeft zo zijn eigen einde nodig om tot zijn recht te komen. Bij het ene boek is dat een open einde, een ander boek loopt slecht af en weer een ander goed. Dat vind ik allemaal prima, zolang het maar bij het verhaal past.
 20. Liefdesromans of actieboeken met enkele liefdesscènes erin?
  Soms (lees: als mijn hormonen opspelen) kan ik echt genieten van een liefdesroman. Ik heb dan namelijk een boek nodig dat goed afloopt, niet te zwaar is wat betreft het thema en me weer een beetje verliefd laat voelen. Die keuze is dan dus snel gemaakt.