Voor de tweede keer deze week beantwoord ik een vraag van #50books. Door mijn vakantie liep ik achter en ik had ervoor kunnen kiezen om een vraag over te slaan, maar ik vond ze allebei interessant genoeg om er een post van te maken. De vraag van deze week luidt namelijk als volgt: lees jij boeken die worden aangeraden in andere boeken?

Ik heb stapels boeken over literatuur gelezen, zowel voor mijn studie als in mijn vrije tijd. Al deze boeken tipten andere vakliteratuur of romans die je kon lezen. Ik heb daar nooit iets mee gedaan. Ik deed een studie die voor een groot deel uit lezen bestond, ik heb een blog met recensie-exemplaren die gelezen willen worden en dan zijn er ook nog altijd de boeken die ik zelf heb gekocht. Als ik alle tips ook nog zou gaan lezen, dan zou ik geen sociaal leven meer overhouden en dat lijkt me ook niet de bedoeling. Ik snap wel dat ze andere boeken aanraden en dat kan erg fijn zijn, vooral als je nog niet zoveel gelezen hebt en niet weet waar je moet beginnen. Mijn ding is het in ieder geval niet helemaal.

Dit zijn niet echt tips, maar sommige boeken leunen sterk op klassiekers. Als ik regelmatig romans lees die naar eenzelfde boek verwijzen dan wil ik nog wel eens nieuwsgierig worden en me daar dan aan wagen. Vaak omdat ik hoop een boek dan beter te begrijpen of met meer plezier te lezen.

Ik bedenk me nu dat ik eigenlijk helemaal niet zo van de aanraders ben, ook buiten boeken om. Ik lees wel eens een DWDD-boek als het me echt aanspreekt, maar vaak laat ik ze links liggen. Een stickertje op en boek betekent in mijn ogen niet meteen dat ik dat boek moet lezen en de rest moet laten liggen. Ik ga liever af op mijn eigen mening of de meningen van bloggers/instagrammers/tweeps waarvan ik weet dat we ongeveer dezelfde smaak hebben. Dan is het risico op een teleurstelling en een negatieve recensie toch wat kleiner.

Het uitkiezen van een boek laat ik dus liever afhangen van mensen die me specifiek iets kunnen aanraden wat bij mij past in plaats van iets wat aan de wereld in zijn algemeen wordt aangeraden.