Op het moment ben ik bezig met de laatste pagina’s van Het achtste leven (voor Brilka). Aan de ene kant vind ik dat heel jammer, want het is echt één van de mooiste boeken ooit, aan de andere kant ben ik blij als ik straks weer een gewoon leesritme en daarmee ook blogritme heb. Door het lezen van zo’n dik boek heb je nu eenmaal minder tijd voor de ongelezen stapel die ook nog ligt te wachten. Ik verwacht dit weekend mijn favoriete dikke pil uit te lezen en dan ga ik me de rest van de maand aan de volgende vier boeken wagen.

Het hoort er allemaal bij – Fabio Volo

Fabio Volo is een creatieve duizendpoot. Zo is hij niet alleen schrijver, maar ook acteur en presentator. Nu kunnen we ook in Nederland van zijn werk genieten, want zijn roman È tutta via is vertaald.

Nicola wordt voor het eerst vader. Hij houdt van zijn zoontje en zijn vrouw Sofia, maar het valt hem moeilijk zich te schikken in zijn nieuwe rol. Hij verlangt terug naar de tijd dat hij nachtenlang kon doorzakken met zijn vrienden, naar de dagen die Sofia en hij vrijend en genietend met elkaar in bed doorbrachten, naar de spontane reizen die zij naar verre oorden maakten. Na een paar jaar van vaderlijke verplichtingen is zijn huwelijk langzaam leeggelopen. Tijdens een feestje legt een van de vrouwelijke gasten het met hem aan. Erop ingaan betekent een nieuw leven zonder al die verantwoordelijkheden, er niet op ingaan betekent dat hij het roer radicaal moet omgooien om zijn huwelijk en gezin te redden.

Vrouwen die vreemdgaan – Wieke van oordt

Kinderboekenschrijfster Wieke van Oordt komt met een roman voor volwassenen en dan ook meteen met een taboedoorbrekend thema: vrouwen in de veertig die vreemdgaan.

Vier hoogopgeleide vrouwen, allemaal halverwege de veertig. Nu ze hun carrières op de rit hebben en de kinderen groter zijn, is hun leven routinematig geworden. Behalve… hun zin in seks. Die is weer tot leven gekomen en sterker dan ooit.

Sociaal gezien hoogst onwenselijk: alle vrouwen zijn getrouwd en moeder. Ze besluiten eraan toe te geven, zolang het nog kan, en ze stellen vier regels op: niet vertellen, niet met bekenden, niet bij je partner weggaan en niet verliefd worden.

Verstrengeling – Simona Sparaco

Deze schrijfster bracht al een aantal romans uit in Italië en werd genomineerd voor verschillende prijzen. Verstrengeling zou een roman moeten zijn voor de lezers van De eenzaamheid van de priemgetallen en dat ben ik. Paolo Giordano is namelijk mijn favoriete Italiaanse schrijver waardoor ik hoge verwachtingen heb bij dit boek!

Verstrengeling gaat over het wezen van de liefde. Die lijkt op een fenomeen uit de kwantumfysica: de tijdelijke verstrengeling van twee deeltjes heeft een blijvend effect. Zo werkt liefde ook volgens Simona Sparaco’s roman Verstrengeling, want als je met iemand samen bent, hoe kort ook, ben je daarna altijd anders. Lea en Giacomo zijn elkaars tegenpolen. Zij is goed in talen en communicatie, hij is een gesloten natuurkundige. Na twee mooie perioden verbreken ze voorgoed hun relatie. Toch, na jaren, vlamt in Rome hun passie weer op. Is liefde onberekenbaar?

Thomas en Mary: over een liefde – Tim Parks

Tim Parks was in mijn pubertijd één van mijn favorieten schrijvers. Voornamelijk omdat hij over Italië schreef, maar ook zijn schrijfstijl vond ik altijd erg fijn lezen. Iedere keer als hij een nieuw boek uitbrengt, is mijn eerste gedachte: ja, die wil ik lezen! Maar uiteindelijk dat ik dat nooit. Zodoende kocht ik tijdens de boekenweek dit boek, zodat ik me na een jaar of twaalf weer aan Parks waag.

Thomas en Mary zijn dertig jaar getrouwd. Ze hebben twee kinderen, een hond en een huis in een buitenwijk. Al jaren groeien ze steeds verder uit elkaar, keer op keer bereikt hun relatie een kritiek punt, keer op keer kan Thomas niet beslissen te vertrekken.
Tim Parks kan als geen ander beschrijven wat er in een relatie gebeurt als de prille liefde al lang heeft plaatsgemaakt voor sleur en je in een ritme terecht bent gekomen van de hond uitlaten, na elkaar naar bed gaan en ruziemaken over wie de deur van de koelkast open liet staan. Een treffend relaas over de pijn die het hele gezin voelt wanneer een koppel besluit dat het nu echt over is.