Het is weer bijna moederdag! Misschien ben je al voorbereid, maar misschien moet je komend weekend nog de stad in voor een last-minute cadeau. Een bosje bloemen is leuk, maar soms is het tijd voor iets anders. Iedere moeder heeft andere hobby’s, maar als je er één hebt die van lezen houdt, dan help ik je een handje. Of mocht je een moeder zijn, dan kun je ook altijd een boek vragen. Vandaag deel ik de boeken die ik cadeau zou doen: van literaire roman tot thriller!

De groene eend – Manu Causse

Éric bezoekt iedere week zijn autistische zoontje Isaac om naar karpers te kijken, maar echt contact krijgt de Vader niet met hem. Op een dag sterft Érics oom van wie hij een groene eend erft die veel waarde voor hem heeft. Wanneer hij de eend meeneemt naar zijn bezoekje aan Isaac lijkt hij voor het eerst echt op iets te reageren. Éric ziet dit als een teken en besluit hem mee te nemen, al heeft hij geen idee waarheen. Zijn ex-vrouw meldt dit als ontvoering en stuurt de gendarme achter hen aan, waardoor er een onvergetelijke en spannende toch ontstaat. Lees mijn hele recensie hier.

Lefbek – Anke Laterveer

Lefbek gaat over Lise die zich anders voelt. Ze komt niet uit een standaard gezin: veel liefde is er niet en haar ouders lijken altijd druk met iets anders. Gelukkig raakt ze bevriend met Saar, waar ze vaak mag spelen. Wanneer de meiden naar de middelbare school gaan, ontmoet Lise Simon. Ze raken bevriend, maar hij geeft haar niet het zelfvertrouwen dat ze nodig heeft, al is dat eigenlijk een understatement. Zo zou ze zonder ervaring nooit een vriendje krijgen, maar daar kan hij haar wel mee helpen. En dat doet hij, al wil Lise dat eigenlijk niet. Na deze ervaring is Lisa beschadigd, maar probeert tijdens haar studententijd haar leven te herpakken. Vooral als ze de zorgzame Max ontmoet lijkt dit te lukken, maar is het genoeg om gelukkig te worden? Lees de hele recensie hier.

Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck

Vele hemels boven de zevende lijkt op het eerste oog vooral een dramatisch verhaal over vijf verschillende maar moeizaam met elkaar verbonden levens. Het draait daarentegen niet alleen om de struikelblokken en de moeilijkheden die hierbij komen kijken, maar het draait naar mijn idee vooral om verbinden met jezelf door keuzes te maken, door in het diepe te springen. Het resultaat hiervan is dat dit boek, voornamelijk aan het einde, schreeuwt: ‘er is nog hoop!’ Na het omslaan van de laatste pagina voelde ik dan ook een intense drang om te leven. Gewoon voluit te leven. Een beter einde kan een boek niet hebben. Lees de hele recensie hier.

Het kippencollectief – Susan Juby

De New Yorkse Prudence erft de boerderij van haar oom in Canada. Vol goede ideeën vertrekt ze naar het platteland om van de ouderwetse boerderij een heuse eco-farm te maken. Eenmaal daar treft ze een half geschoren schaap en de norse Earl aan. Ook het bijbehorende land is teleurstellend, maar Prudence blijft positief en zet alles op alles om er een succes van te maken. Als stadsmeisje heeft ze de meest naïeve ideeën om de boerderij te redden, die de meeste dorpsbewoners overigens niet zien zitten. Gelukkig schieten verschillende mensen Prudence toch te hulp, al lijken sommigen op het eerste oog niet geschikt voor het boerenleven. Lees de hele recensie op Hebban.

Niets te kiezen – Karma Brown

Hannah heeft één grote droom: een kind krijgen. Na verschillende miskramen en mislukte ivf-behandelingen beseft ze dat de kans op een baby steeds kleiner wordt. Uit pure wanhoop besluit ze om een draagmoeder te overwegen, maar hoe vind je een betrouwbare vrouw die na negen maanden niet terugkrabbelt? Haar beste vriendin Kate heeft twee gezonde dochters en na Hannah in alle teleurstellingen te hebben gesteund biedt zij zich aan als draagmoeder. Hannah en haar man Ben zijn dolgelukkig, maar er kan veel gebeuren in negen maanden… Lees de rest van mijn recensie op Hebban.

Judas – Astrid Holleeder

Wie Holleeder zegt, denkt Heineken-ontvoering. Dat deze naam meer is dan Willem ‘De neus’ Holleeder, wordt door de meesten vergeten, maar na dit indrukwekkende boek van Astrid Holleeder, de zus van Willem, zal niemand meer vergeten wat er achter de deuren van deze familie speelde. Om je maar alvast te waarschuwen, het is absoluut geen maffia-sprookje, maar een ware hel waarin de Holleeder-familie zich nog steeds bevindt. Lees de hele recensie hier.

De levenden en de doden in Winsford – Håkan Nesser

Het is een avond in november als de Zweedse Maria arriveert in het Zuid-Engelse Winsford. Ze huurt er een huis en neemt daar het besluit om haar hond Castor te overleven. Wie is deze vrouw met haar hond? En waar is haar man, een hoogleraar literatuur, gebleven? Lees mijn hele recensie hier.

De spion – Paulo Coelho

Coelho valt meteen met de deur in huis door te beginnen met de executie van Mata Hari. Vervolgens blikt hij in korte hoofdstukken terug op haar jeugd, haar trieste huwelijk en haar tijd als danseres. De spion is gebaseerd op ware feiten. Coelho heeft gebruik gemaakt van verschillende bronnen met betrekking tot Mata Hari en dat merk je. Niet alleen omdat het verhaal realistisch overkomt door het gebruik van feiten, maar ook doordat er (delen van) brieven in de roman naar voren komen. Coelho schetst hiermee een duidelijk beeld van de onafhankelijke vrouw die Mata Hari was in haar tijd, maar door de foto’s van de danseres wordt dit beeld nog net iets sterker. Lees de hele recensie hier.

Schaduw – Mirko Zilahy

Drie gruwelijke moorden in drie dagen. Als blijkt dat ze een verband met elkaar hebben wordt commandant Enrici Mancini op de zaak gezet, al heeft hij andere dingen aan zijn hoofd. Mancini verloor zijn vrouw aan kanker en probeert de arts die haar behandelde op te sporen, deze lijkt namelijk met de noorderzon te zijn vertrokken. Terwijl Mancini zijn zoektocht op een lager pitje zet, komt hij in aanraking met lichamen die op lugubere wijze zijn vermoord door ‘De Schaduw’, maar wie is deze moordenaar en wat is zijn motief? Lees de rest van de recensie hier.

Het zwart en het zilver – Paolo Giordano

We kennen Giordano van zijn succesvolle debuut De eenzaamheid van de priemgetallen en zijn tweede boek Het menselijk lichaam. Ook Het zwart en het zilver is weer een pareltje met het altijd terugkerende thema eenzaamheid, maar deze keer behandelt de schrijver niet de eenzaamheid van een persoon, maar van een heel gezin. Lees mijn hele recensie hier.