Als er de afgelopen tijd iets ontbrak in mijn leven, dan was het wel structuur. Iets waar ik eigenlijk geen probleem mee had tot een week of twee geleden. Ik wilde weer wat meer stabiliteit en rust en besloot het eens goed aan te pakken. Momenteel staat heel het huis op zijn kop omdat ik alles wil opruimen en poetsen (ja, ook de boekenkast moet eraan geloven). Daarnaast gebruik ik mijn agenda weer voor meer dan alleen afspraken noteren en heb ik zelfs een blogplanning gemaakt. Daar staan recensies op genoteerd en dan is toch wel fijn als er ook iets te recenseren valt, dus ik maakte een stapel met boeken die ik wil gaan lezen.

Spark Joy – Marie Kondo

De steun bij mijn opruimproces. Nu ik klaar ben met mijn kledingkast en er aardig wat zakken de deur uit zijn gegaan, vrees ik ook een beetje voor de inhoud van mijn boekenkast. Aan de andere kant betekent dat wel ruimte voor nieuwe pareltjes…

“Marie Kondo’s unieke KonMari-methode om op te ruimen is in korte tijd een wereldwijd fenomeen geworden en Time Magazine plaatste haar op de lijst van de honderd invloedrijkste personen van 2015. Spark Joy is een inspirerende, geïllustreerde handleiding om je huis te ‘ontspullen’ en specifieke items in het hele huis te organiseren, van de keuken tot de badkamer en van papieren tot hobbyspullen. Het boek bevat duidelijke tekeningen die Marie Kondo’s gepatenteerde opvouwmethode voor shirts, broeken, sokken en jassen laten zien, evenals illustraties van goed georganiseerde lades en kasten. Ze gaat ook in op zaken die niet per se gelukkig maken maar die toch bewaard moeten blijven. Spark Joy is hét boek voor iedereen die verlangt naar een netter, eenvoudiger en vrolijker leven.”

 

Waar is Bernadette? – Maria Semple

Ik wil meer vrouwen lezen en dus trok ik deze roman uit de kast!

“Wie is Bernadette, en waar is zij gebleven?
Ooit was Bernadette Fox een beroemde architecte met ambitieuze projecten, maar na de geboorte van haar dochter Bee is alles anders geworden. Ze is dol op Bee, maar wordt gek van de sociale controle van de schoolpleinmoeders. En haar man! Door zijn topbaan bij Microsoft lijkt hij zelf wel een computer. 
Bernadette zegt: stop. En verdwijnt… Haar vroegwijze dochter Bee zet alles op alles om haar moeder terug te vinden.”

 

De Medici – Matteo Strukul

Een historische roman over de Medici. Als dit boek tegenvalt dan eet ik mijn schoen op.

“Florence, 1429. Giovanni de’ Medici heeft van het familiebedrijf een van de machtigste banken van de wereld gemaakt. Als hij op mysterieuze wijze om het leven komt, moeten zijn zoons Cosimo en Lorenzo alles op alles zetten om hun vijanden te slim af te zijn en hun bloedverwanten te beschermen.
Cosimo de’ Medici wordt na de dood van zijn vader hoofd van de machtige Florentijnse familie. Zijn grote liefdes zijn kunst en architectuur, maar nu rust de verantwoordelijkheid van het hele Medici-imperium op zijn schouders. Bovendien vermoedt zijn broer Lorenzo dat hun vader is vergiftigd door een van hun vele vijanden.
Dagelijks worden de broers geconfronteerd met moord, verraad en dodelijke machtsspelletjes, niet alleen door hun grootste vijanden, maar ook door beeldschone vrouwen met een dubbele agenda… Wanhopig proberen ze de moordenaar van hun vader te vinden en daarmee de familie-eer te redden, maar weten ze lang genoeg in leven te blijven?”

 

De lange dagen van Castellamare – Catherine Banner

Het betere weer komt er weer aan. Ik kan niet wachten totdat ik zonder jas naar buiten kan. Tot die tijd geniet ik van de zon in boeken zoals deze.

“Wanneer de arts Amedeo Esposito uit Florence op het kleine eiland Castellamare in 1914 zijn praktijk opent, wordt hij met argusogen bekeken. Maar hij trouwt en krijgt een zoon. Als hij door een schandaal zijn positie en aanzien verliest, heropent hij samen met zijn vrouw het enige café van het eiland. Dat wordt het middelpunt van de familie – en van het eiland, waar de eilandbewoners komen om te roddelen, limoncello te drinken onder de bougainville, ruzie te maken en het weer bij te leggen, gedurende meerdere generaties door alle oorlogen en crises heen, alle veranderingen ten spijt.
Het verhaal van de Esposito’s beslaat vier generaties, een verhaal vol liefde en strijd, oorlog en vooruitgang, waar op de achtergrond de geschiedenis doorgaat.”

 

Ik heb genoeg te lezen de komende weken en anders vermaak ik me De Goddelijke Komedie van Dante.