Iedereen heeft wel eens van Eat, Pray, Love gehoord. Heb je het boek niet gelezen, dan ken je de film wel. De schrijfster van deze bestseller schreef een nieuw boek over creatief leven. Een onderwerp dat mij erg boeit, maar er was één klein probleem: ik vond haar boek Eten, bidden, beminnen verschrikkelijk. Ik heb mezelf tot de laatste pagina door dit langdradige verhaal heen geworsteld en dat zorgde ervoor dat ik mijn twijfels had over het lezen van Big Magic. Hoe kan iemand, die naar mijn mening een saai boek schreef, mij vertellen hoe ik creatief moet leven? Toch bleef iets in mij zeggen dat ik dit boek moest lezen en dus reserveerde ik het bij de bibliotheek. Mocht ik het boek na twintig pagina’s beu zijn, dan kon ik het nog altijd terug brengen.

Zoals ik al liet vallen gaat Big Magic over creatief leven. Gilbert vertelt in dit non-fictie boek hoe volgens haar creatieve ideeën geboren worden, hoe je om kunt gaan met je creativiteit en hoe je je angsten overwint met betrekking tot iets creëren. Ze doet dit op een manier die ik niet anders kan omschrijven dan zweverig. Extreem zweverig. Creatieve ideeën zouden door de lucht zweven op zoek naar de juiste persoon. Als deze persoon er niets mee doet dan gaan ze weer op zoek naar een ander. Zo zou tijdens een ontmoeting met een andere schrijfster een idee voor een boek van Gilbert over zijn gesprongen op haar collega. Beeldend is het wel, maar geloofwaardig…

De langdradigheid is ook in Big Magic een terugkerende stijl. Halverwege het boek snapte ik wel wat de schrijfster bedoelde en wilde ik gewoon zelf aan de slag met de ideeën die mij blijkbaar hebben opgezocht. Dat waren er na het lezen van dit boek opeens heel veel. Gilberts punt is dus al snel duidelijk, maar ze heeft in dit boek wel een leuke manier van vertellen. Ze haalt dan ook veel persoonlijke anekdotes aan en ze motiveert je om gewoon te doen wat je leuk vindt. Hierdoor heb ik Big Magic alsnog zonder veel moeite uitgelezen.

Dit boek is een echte aanrader als je graag creatief bezig bent en wat meer zelfvertrouwen nodig hebt om er ook echt iets mee te doen. Gilbert heeft je halverwege dit boek al gemotiveerd om aan de slag te gaan. Of dit nu schrijven, schilderen of kleien is: je wilt er meteen mee beginnen. Dat is een talent van de schrijfster en de kracht van het boek. De langdradigheid is dan ook spontaan vergeven.

4