Martha stelt iedere week een boekgerelateerde vraag waar verschillende (boek)bloggers een antwoord op geven. Het leek me leuk om mee te doen en zodoende begin ik vandaag met vraag 29: ga eens voor je boekenkast staan en laat je ogen over de boeken glijden. Welk boek springt eruit en waarom?

Laat ik eerlijk zeggen dat ik dit een pittige vraag vind, want het is mijn doel om alleen boeken in mijn kast te zetten die echt iets voor mij betekenen. Dit houdt in dat ieder boek er op zijn eigen manier uit springt. Toch bleef mijn oog op één boek hangen: 1984 van George Orwell. Deze klassieker heeft namelijk veel afwijkingen naast de overige boeken in mijn boekenkast.

 

Zo is het één van de weinige romans met cijfers als titel en geen enkel ander boek heeft dezelfde lelijke kleur groen op de rug staan. Daarnaast heb ik dit boek ooit van mijn vriend gekregen. Ik stond toentertijd in een kringloopwinkel met een stapel boeken en ik wilde 1984 ook nog kopen, maar ik tilde me al bijna een hernia aan nieuwe aanwinsten. Toen ik even later de winkel uitliep kreeg ik een boek in mijn handen geduwd: de klassieker waar ik over twijfelde

Ik moet wel bekennen dat ik het boek nog steeds niet gelezen heb, maar wel nog altijd wil lezen. Dit is ook een uitzondering, want ik heb de film een eeuwigheid geleden op de middelbare school gekeken en vaak vind ik het dan niet meer nodig om ook nog het boek te verslinden.

Op een dag kom ik aan deze populaire klassieker toe, maar voor nu blijft het alleen een opvallend boek in mijn boekenkast.