Eigenlijk wilde ik deze blogpost met boekentips deze maand overslaan. Ten eerste zijn er niet veel boeken waar ik naar uitkijk en ten tweede ben ik nog zoekende binnen het thriller- en horrorgenre. Dat laatste betekent overigens niet dat ik geen romans meer lees, maar ik merk dat ik meer afwisseling nodig heb om het lezen leuk te houden. En dat is tenslotte het belangrijkste.

Uiteindelijk vond ik toch een handvol boeken die ik graag wil lezen de komende tijd en waarom zou ik deze tips niet met jullie delen?

Het Italiaanse meisje – Lucinda Riley

Schrijfster Lucinda Riley is op dit moment erg populair. Als de naam je niets zegt, dan klinkt de titel De zeven zussen je misschien iets bekender in de oren. Ik heb nog niets van Riley gelezen, maar als het zich in Italië afspeelt dan is dat voor mij een goede reden om een boek van een nieuwe schrijver te proberen.

Rosanna is nog maar elf als ze de man die haar leven zal veranderen voor het eerst ontmoet. In de jaren die volgen blijven de paden van Rosanna en Roberto elkaar kruisen. De twee extreem getalenteerde operazangers voelen een obsessieve liefde voor elkaar, maar het onomkeerbare verleden lijkt hun gezamenlijk geluk in de weg te staan…

Riley beschrijft de tragische en onvergetelijke romance met haar alom geroemde gevoel voor decor, locatie en personages. Het Italiaanse meisje voert de lezer van de achterbuurten in Napels naar de luxe van Milaan en de meest prestigieuze operahuizen ter wereld.

Verwacht op 9 juli bij Xander Uitgevers.

In het diepe – Fabio Genovesi

Fabio Genovesi (1974) schreef eerder al Wat de golven brengen en Vissen voeren. Deze maand kunnen we zijn nieuwste roman verwachten.

Fabio Mancini, zes jaar oud, groeit op in een klein Toscaans kustplaatsje. Hij woont daar met zijn lieve, zwijgzame vader, beschermende moeder, zijn oma en zijn negen oudooms, die hem mee uit vissen nemen en paddenstoelen met hem zoeken. Zijn chaotische, enorme familie lijkt onoverwinnelijk, tot een onverwachte gebeurtenis op kerstavond hun wereld op zijn kop zet: Fabio’s vader valt van een ladder en raakt in coma. Fabio besluit zijn vader elke week voor te lezen uit een van zijn handboeken, die hij wekelijks bij de kraam van mevrouw Stella koopt. Maar zal zijn vader ooit wakker worden?

In het diepe is een geestige, ontroerende roman over de overgang van kindertijd naar adolescentie, vol angst, eerste liefdes en naïviteit.

Verwacht op 9 juli bij uitgeverij Signatuur.

Steeds verder weg – Helena Fox

Deze schrijfster ken ik niet en het is een YA, een genre dat ik nauwelijks lees. Maar het klinkt erg interessant en als een verhaal dat me kan raken.

Biz lijkt een gewone tiener; ze woont bij haar moeder en ze maakt deel uit van een grote vriendengroep waar ze niet helemaal zichzelf kan zijn, maar ze hoort tenminste ergens bij. Ze twijfelt over haar seksualiteit en niemand mag dan ook weten dat ze met haar beste vriendin heeft gezoend.
Maar Biz praat met haar vader, die er eigenlijk niet zou moeten zijn, want hij is dood. En dus vertelt ze niemand over hem. Ze vertelt ook niemand over de duistere gedachten die door haar hoofd spoken. Biz zweeft als het ware door het leven – tussen goed, oké en normaal in.

Dan gebeurt er iets waardoor Biz totaal de weg kwijtraakt. Ze verliest alle aansluiting met haar vrienden. Haar vader verdwijnt, en met hem alles wat veilig en zeker is. Biz besluit dat het misschien makkelijker, beter, fijner is om helemaal weg te zweven. Of misschien moet ze wat langer blijven om haar vader terug te vinden. Of misschien – misschien, misschien – is er een andere optie die Biz nog niet kan zien.

Verwacht op 22 juli bij uitgeverij Van Goor

Mijn broer heet Jessica – John Boyne

Een nieuwe John Boyne met een heel hedendaags thema. Ik zeg: lezen!

Broers Sam en Jason zijn altijd onafscheidelijk geweest. Tot Jason op een dag opbiecht dat hij zich al zijn hele leven een meisje voelt. Het is voor Sam en hun ouders een grote schok. Moeder is staatssecretaris met het doel premier te worden en een transseksueel kind is slechte publiciteit. Na een tijdje wordt de situatie voor Jason zo onleefbaar dat hij bij zijn tante gaat wonen, waar hij zichzelf kan zijn.

Kan de familie uiteindelijk toch begrip opbrengen voor Jasons gevoelens? En hoe lang houdt Jason het vol zonder de acceptatie van de mensen van wie hij het meest houdt?

In dit hartverscheurende verhaal weet John Boyne transseksualiteit met zorg te belichten en te normaliseren, zonder ook maar ergens belerend te worden. Een prachtig verhaal over liefde, twijfel, en de moed om jezelf te durven zijn.

Verwacht op 23 juli bij uitgeverij Boekerij.

De dromenweefster – Christina Caboni

Eerder las ik al De bloementuin van deze schrijfster en dat vond ik een heerlijk boek. Benieuwd naar het nieuwe werk van Caboni!

De dromenweefster vertelt het verhaal van Camilla, die de ambitie heeft het perfecte kledingstuk te maken voor haar klanten. Op een dag krijgt ze een jurk te zien van haar overleden tante, die ze nooit gekend heeft. De
prachtige jurk is gemaakt door de legendarische Maribelle, die bekend stond om haar unieke creaties; elk kledingstuk ademde het karakter van de drager. Een inspiratiebron voor de jonge Camilla. Ze besluit aan de hand van de jurk op zoek te gaan naar het verhaal van haar tante en dat van Maribelle. Ze weet: Parijs is de plek om haar avontuur te beginnen.

Verwacht op 25 juli bij Xander uitgevers