Afstuderen als Italianist betekent dat ik nu zelf up-to-date zal moeten blijven met betrekking tot Italiaanse boeken. Wat ik voor mijn opleiding las recenseerde ik meestal niet, maar aangezien ik wel al die mooie nieuwe boeken wil blijven lezen, zal er vanaf nu wat vaker een recensie van een Italiaanse roman verschijnen. Vandaag deel ik om te beginnen mijn vier favorieten, al was dat nog best moeilijk kiezen.

De mooie zomer – Cesare Pavese

Deze bundel bestaat uit drie novellen met hoofdpersonages die zich machteloos voelen. Zo zou Ginia graag net zo vrij willen zijn als haar vriendin Amelia die naakt poseert voor een schilder. De verteller uit een ander verhaal voelt zich een buitenstaander tussen de naakte lichamen in de zon en Rosetta heeft een vervelende verliefdheid die ze niet los kan laten. De verhalen spelen zich zo’n zeventig jaar geleden af, maar de kwetsbaarheid van de mens zoals Pavese deze omschrijft is ook in deze moderne tijd nog herkenbaar.

 

 

Het zwart en het zilver – Paolo Giordano

Dat Paolo Giordano mijn favoriete Italiaanse schrijver is heb ik nooit onder stoelen of banken geschoven. Zijn debuut De eenzaamheid van priemgetallen was de eerste Italiaanse roman die ik las en dat smaakte naar meer. Toch vind ik zijn laatste boek Het zwart en het zilver het mooist. Veel pagina’s telt dit verhaal niet, maar het is wel prachtig. Signora A. is de nanny van een gezin en wanneer zij komt te overlijden hebben de vader en de moeder moeite met de rolverdeling. Hierdoor zet Giordano een portret neer van een modern gezin in zijn eigen herkenbare stijl.

 

 

De belofte van de zee – Francesco Zingoni

Deze roman is volgens mij nooit echt bekend geworden in Nederland. Ondanks dat ik vond dat er te veel poëzie werd gebruikt in dit boek, is het verhaal me altijd bijgebleven en dat zegt wel iets, want eerlijk is eerlijk: als je veel leest dan blijft lang niet ieder verhaal hangen. De belofte van de zee gaat over een man die aanspoelt op het strand van een Polynesisch eiland zonder een idee te hebben van wie hij is of wat er is gebeurd. Hij wordt opgenomen door de plaatselijke bevolking, waar de man aansterkt en hij zijn wond laat genezen. Hij droomt van een vrouw, een prachtige vrouw. Het is de eerste droom van velen die hem steeds dichterbij zichzelf brengt. Vervolgens vindt de man een geruïneerde dichtbundel van Dylan Thomas op het strand. Wanneer hij hier doorheen bladert weet hij zeker dat in Wales de antwoorden op zijn vragen liggen. Samen met het dorpshoofd en zijn zoon, steekt hij met een kano de oceaan over om aan zijn reis naar de andere kant van de wereld te beginnen. Waarna steeds meer dromen een stukje van zijn verleden openbaren.

 

 

Ik ben niet bang – Niccolò Ammaniti

Ik vind alle boeken die ik heb gelezen van Niccolò Ammaniti prachtig. Hij weet kinderen altijd als slachtoffer van de volwassenen neer te zetten, waardoor er altijd interessante personages ontstaan. Zijn laatste boek Anna is hier misschien wel het meest letterlijke voorbeeld van, maar Ik ben niet bang is mijn favoriet van Ammaniti, omdat dit verhaal echt spannend is. Het gaat over de negenjarige Michele die als ik-verteller terugblikt op deze periode in zijn leven. Op een warme zomerdag is Michele aan het fietsen met zijn vrienden. Als Michele een wedstrijd verliest moet hij in zijn eentje een vervallen huisje in waar hij denkt een lijk te hebben gezien, maar hij durft er niemand over te vertellen….

 

 

Dat was weer een mooi rijtje boeken. Gelukkig heb ik nog een halve boekenplank met ongelezen Italiaanse romans, dus wie weet ziet mijn top vier er volgend jaar weer heel anders uit.