Lezen, ik doe het (bijna) dagelijks. Zoals bij alles wat je met regelmaat doet ontstaan er gewoontes. Waar de één waarde hecht aan een rechte rug, doet de ander niets liever dan ruggen kraken. En waar bij de één de avond niet compleet is met een snack bij een boek, onderbreekt de ander het verhaal liever niet om even iets te eten. Ook ik heb zo mijn aanwensels wanneer ik een boek in handen heb. Hoogstwaarschijnlijk wel meer dan tien…

1. de achterflap

Het is lastig om boeken te kopen zonder te weten waar het over gaat. Toch is in mijn ogen de korte samenvatting achter op een boek niet alleen je beste vriend, maar ook je vijand. Achterflappen verklappen soms meer dan goed is en dat gaat ten koste van de spanning tijdens het lezen. Van voor mij bekende schrijvers lees ik de achterflap simpelweg niet. Bij alle andere boeken lees ik de eerste twee tot drie zinnen en die vertellen vaak al genoeg om te weten of een boek bij me past.

2. sorteren

Eenmaal thuis krijgen nieuwe boeken een plekje in de kast. Mijn kasten zijn nogal specifiek ingericht. Zo heb ik een plank voor Italiaanse literatuur, voor overige romans en poëzie, en voor boeken die weg mogen. Daarnaast heb ik nog een aparte kast voor non-fictie. Waar het ene vak is gevuld met kookboeken, staan er in het andere weer informatieve boeken over literatuur en oude studieboeken. Ik heb in ieder geval voor ieder boek een plekje.

3. ze gaan overal mee naartoe

In de trein, naar de tandarts, een weekendje weg of gewoon naar het werk. Ik heb altijd een boek bij me. Mensen vragen me weleens of ik bakstenen in mijn tas heb zitten als ze mijn tas optillen. Nou, dat zijn dus gewoon een boek (of twee) en een agenda. Waarom jezelf vervelen als je een boek kunt lezen? En voor iedereen die niet wil sjouwen hebben ze de e-reader uitgevonden.

4. hoe drukker ik het heb, des te meer ik lees

Ik lees meer als mijn agenda en hoofd overlopen. Geen idee waarom, maar het zal er vast mee te maken hebben dat lezen ontspannend is.

5. ik doe iets met ruggen

De rug van een boek ziet er niet meer als nieuw uit wanneer ik er klaar mee ben. Ik vind het ten eerste niet praktisch lezen als de rug niet is geknakt. Je boek valt dan de halve tijd bijna dicht en je moet veel kracht zetten om het open te houden. Ik ga toch echt liever voor leesgemak. Daarnaast mag een gelezen boek er van mij als gelezen uitzien. Het is tenslotte een gebruiksvoorwerp.

 

 

6. thee, thee en nog meer thee

Eten en lezen vind ik niet fijn. Ik kijk namelijk graag naar wat ik eet, maar drinken doe ik wel graag bij een boek. Ik kom mijn dag sowieso niet door zonder thee en als ik thuis ben vind ik niets zo fijn als een dampende kop thee in de ene en een boek in de andere hand.

7. notities

Tijdens het lezen maak ik notities, want dat is gewoon handig als je later nog een recensie wilt schrijven. Meestal doe ik dat in mijn Travelers Notebook, maar als ik die niet bij de hand heb dan is de notitie-app op mijn iPhone mijn beste vriend.

 

 

8. uitpluizen

Sinds ik een groot deel van mijn studie aan literatuur heb gewijd, kan ik een boek niet meer ‘normaal’ lezen. Vroeger werd ik opgeslokt door verhalen en waar dat soms nog altijd gebeurt, ben ik vooral bezig met het analyseren van de verhaalstructuur, de personages en de schrijfstijl. Ik weet niet of dit het lezen veel leuker maakt, maar dit houdt het voor mij wel interessant.

9. geluid

Ik houd niet van stilte, ook niet als ik lees. Het liefste heb ik dan ook wat geluid om mee heen. Nou heb ik thuis twee tjilpende vogels en in de trein word je vergezeld door het geluid van de wind. Pratende mensen of muziek met tekst vind ik dan juist weer afleidend.

10. boekenleggers

Ik begin regelmatig in een nieuw boek terwijl ik onderweg ben, maar ik vergeet altijd een boekenlegger mee te nemen…Gelukkig ben ik een gigantische chaoot en slingeren er genoeg bonnetjes in mijn tas. Die doen hun werk als boekenlegger goed genoeg.

 

Welke dingen doe jij tijdens het lezen?