Niet zo lang geleden las ik één van de mooiste boeken ooit: Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Al snel wist ik dat ik deze schrijfster in het echt wilde zien. Ik wilde haar horen spreken over dit boek, want wie zo een goed verhaal kan schrijven, moet wel interessant zijn. Zodoende had ik het plan om naar ILFU te gaan in Utrecht, maar de tijd was krap en ik hielp vrienden met verhuizen. Gelukkig zag ik op social media nog een kans voorbijkomen bij uitgeverij Atlas Contact zelf. Ik schreef me in en verliet afgelopen zaterdag mijn stadje in Noord-Brabant voor onze hoofdstad.

Gezelligheid

Eenmaal op locatie ontdekte ik dat de meeste mensen Het achtste leven als leesclub via Hebban hadden gelezen. Iets wat ik absoluut niet erg vond, want ik ben daar geen vreemde en kwam zo verschillende internetbekenden tegen. Altijd leuk om al die kleine portretfoto’s eens voor je te hebben staan, zodat je een echt gesprek kunt voeren. Daarnaast had iedereen het boek gelezen, waardoor we het uitgebreid met elkaar over dit vuistdikke familieverhaal kon hebben. Ondertussen genoten we van koffie of thee en wat lekkers, want er viel genoeg te bespreken.

Een interview

Twee personen van deze club gingen in gesprek met Nino. De vragen varieerden van ‘wat is je favoriete kleur?’ tot aan ‘waarom chocola?’ Het laatste was overigens een vraag die ik tijdens het lezen ook had. Het is te veel om het hele gesprek uit te werken, maar het meest interessante vond ik wat Nino vertelde over haar manier van schrijven. Ze weet welke richting ze op wil als ze begint, maar in dit geval liep het toch iets anders. Ze wist hoe Het achtste leven moest eindigen, maar dat het zo een uitgebreid verhaal zou worden wist ze zelf van te voren ook niet. Uiteindelijk was ik twee uur lang weer terug in het leven van de Georgische familie en dat was genieten.

Signeren

Na het interview was er de mogelijkheid om je boek te laten signeren en werden er foto’s gemaakt. En zie je die muur achter ons op de foto hieronder? Die staat helemaal vol met handtekeningen van schrijvers. Doe mij ook maar zo’n muurtje in huis. Ten slotte was het toch echt tijd om te gaan en kregen we een goodiebag met twee boeken én een reep chocolade. Op de wikkel stonden dezelfde tekeningen als op het omslag van Het achtste leven. Een toepasselijkere afsluiting bestond in dit geval bijna niet.

Ik heb me goed vermaakt en ben weer een ervaring rijker. Bij deze wil ik iedereen bedanken voor de leuke middag en Cindy voor het maken van de foto!