Vorige week verscheen mijn recensie van Circus Cesariavandaag volgt een interview met de schrijfster Sanne Hillemans. Dus ben je benieuwd naar hoe dit boek tot stand is gekomen? Lees dan vooral verder!

Zou je voor iedereen die het nog niet weet kort kunnen uitleggen waar je nieuwe boek Circus Cesaria over gaat?
Circus Cesaria gaat over een jongen, Noah, die na een tragisch verlies de weg kwijt is. Hij belandt na een dronken nacht in een circustent, raakt aan de praat met de eigenaar en wordt uitgenodigd om met het circus mee te reizen.
Hij leert allerlei mensen kennen, maar uiteraard is er één meisje in het bijzonder dat zijn aandacht weet te trekken…

Het verhaal speelt zich af in een circus. Wanneer was het moment waarop je dacht: dit is de plek waar mijn nieuwe boek zich af gaat spelen?
Het hele idee voor het verhaal ontstond eigenlijk toen ik zelf bij het circus was. Mijn fantasie sloeg op hol en ik bedacht allerlei verhaallijnen bij iedere artiest die de piste betrad. Uiteindelijk heb ik dat op papier gezet, want ik kon het niet loslaten. Dat was het begin.

Heb je je op een bepaalde manier verdiept in het circusleven of heb je vooral je fantasie gebruikt? En hoe heb je dit gedaan?
Ik heb volledig mijn fantasie gebruikt. Het reilen en zeilen van een circus heb ik uit mijn duim gezogen in de hoop dat het in het echt ook zo zou gaan. In eerste instantie was ik nog niet bezig met mogelijke publicatie, maar moest ik van mezelf gewoon die personages en hun verhaal neerzetten.

Toen het af was en ik besloot het uit te geven, heb ik contact gehad met een circusvereniging en via via heb ik toen proeflezers gevonden die daadwerkelijk hadden meegereisd met een circus. Op wat kleine foutjes na, klopte alles!

De hoofdpersonages hebben een heftig verleden. Hoe heb je ervoor gezorgd dat de personages geloofwaardig overkomen?
Ik ken de personages door en door, dus voor mij is er geen twijfel mogelijk over de geloofwaardigheid van de personages. Maar hoe dit op de lezers overkomt, is voor iedereen verschillend. De proeflezers gaven aan dat ze de gedachtegangen goed konden volgen en zich daarom konden inleven. Anderen herkenden dingen uit hun eigen leven en werden op die manier geraakt. Het is voor iedereen verschillend. Het enige wat ik gedaan heb is me inbeelden wat de reacties en gedachten van de personages zouden zijn op bepaalde momenten, en dat in het verhaal verwerkt.

Je bent een zogenaamde selfpubber. Zou je kunnen uitleggen wat dit inhoudt?
Dit houdt in feite in dat je het boek zelf uitgeeft, zonder tussenkomst van een uitgeverij. Althans, ik geef technisch gesproken wel uit via een uitgeverij, maar die ben ik zelf begonnen ;) Dit betekent dus ook dat ik zelf veel tijd, maar ook geld, heb geïnvesteerd, dat ik zelf partners heb gezocht om mee samen te werken voor de redactie en het drukken en dat ik zelf verantwoordelijk ben voor… nou ja, alles eigenlijk.

Als je zelf een boek uitgeeft komt er meer bij kijken dan alleen een verhaal schrijven. Hoe heb je dit aangepakt met bijvoorbeeld het redigeren en de promotie van Circus Cesaria?
Toen het verhaal af was, heb ik het eerst laten lezen aan een vijftiental proeflezers, om te zien wat hun gedachtegang was tijdens het lezen en of alle interpretaties overeenkwamen met wat ik had bedoeld. Dat was niet bij alles het geval, waarna ik wat dingen heb herschreven. Toen ik daarna zeker wist dat het verhaal klopte en het was wat ik wilde vertellen, heb ik een redacteur ingehuurd om te zorgen dat alles tekstueel goed zat. Dit is de grootste valkuil voor mensen die zelf een boek uitgeven, denk ik. Mensen lezen niet graag teksten die vol fouten staan :)
Voor de omslag heb ik een ontwerpwedstrijd gehouden en de promotie doe ik zelf.

Circus Cesaria is inmiddels te koop. Wat kunnen we hierna van je verwachten?
In 2017 zal sowieso nog een boek verschijnen en ik verwacht er in 2018 nog twee uit te geven. Voor 2019 heb ik een serie van drie boeken op de planning.
Dus wat jullie mogen verwachten? Vrij veel :)

Bedankt voor het leuke interview en heel veel succes met de nieuwe boeken, Sanne!