Laat los mijn hand – Edward Docx + winactie!

Er zijn boeken die je in een dag uitleest en er zijn boeken waar je twee weken over doet voordat je de laatste pagina omslaat. Laat los mijn hand is zo’n echte slow read. Ik heb dan ook van iedere pagina genoten, ondanks het zware thema. Dat ik met een conclusie begin in plaats van een korte samenvatting van het boek zegt denk ik al genoeg: dit is een prachtroman.

Laat los mijn hand

Het verhaal gaat over Louis. Hij rijdt met zijn vader in een oud busje van Londen naar Zürich voor een afspraak in een levenseindekliniek. Zijn vader is namelijk ongeneeslijk ziek. Halverwege de reis komen ook Louis’ halfbroers naar het busje om samen de reis af te maken. Met zijn vieren in de kleine bus blikken ze samen terug op het verleden en kijken ze naar het heden en de toekomst. Iets wat niet altijd fijne situaties oplevert, aangezien ze alle vier erg van elkaar verschillen. Maar de belangrijkste vraag is: kunnen ze het eens worden over het feit dat hun vader zijn leven wil laten beëindigen?

Actueel

Schrijver Edward Docx haalt een actueel thema aan. Euthanasie blijft een moeilijk onderwerp. Niet alleen in de zorg en politiek, maar ook in de literatuur. Toch weet Docx er goed mee om te gaan, want dat de vader zijn leven wil beëindigen speelt een grote rol in Laat los mijn hand maar de hoofdrol is weggelegd voor familierelaties. Op emotionele wijze wordt duidelijk hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn en dat dat niet altijd kwestie van vasthouden is, maar soms ook van laten gaan.

 

 

Tegenstellingen

Een vraag die duidelijk naar voren komt in deze roman is: wat is leven? Aan de hand van tegenstellingen wordt er geprobeerd hier een antwoord op te geven. Zo zitten ze de ene keer in een gammel busje en overnacht het gezin de andere keer in een luxe hotel. Zo eten ze gewone broodjes van de bakker en zijn ze de andere keer bij een champagneproeverij. En waar de één in wetenschap gelooft, leunt de ander op religie. Om dit te versterken haalt Docx regelmatig Bijbelverhalen en klassieke teksten aan. Hierdoor wordt het boek meer dan een emotionele roadnovel en weet het je aan het denken te zetten.

Volgens mijn vader is het meest verbijsterende aan menselijke wezens niet het gebruik van gereedschappen – het is de kunst, het is de taal. Omdat kunst en taal ons in staat stellen stil te staan bij en te praten over dingen die niet bestaan.

Laat los mijn hand is een aanrader voor iedereen die van een wat zwaarder thema houdt dat je aan het denken zet. Mocht het thema van dit boek niet helemaal je ding zijn, de lange prachtige zinnen maken het waard om deze roman een kans te geven.

Win!

Wil je kans maken op deze prachtige roman? Dat kan! Ik mag namelijk één exemplaar van Laat los mijn hand weggeven.

Wat moet je daarvoor doen? Het is heel simpel:

 1. Laat een reactie achter onder dit bericht met een geldig e-mailadres voor 12-09-1017.
 2. Volg mij op één van mijn social-mediakanalen en deel dit bericht om meer kans te maken (niet verplicht).

Op dinsdag 12 september kies ik een winnaar uit door middel van lootjes trekken. De winnaar ontvangt van mij een mail. Wordt deze niet binnen zeven dagen beantwoord, dan zal er een andere winnaar worden gekozen. Succes!

Dit vind je misschien ook leuk...

20 reacties

 1. Literasa schreef:

  Wauw, ben echt nieuwsgierig geworden door je lovende woorden! De cover is ook zo mooi. Ik doe graag mee aan de winactie :-)

 2. Ria schreef:

  Dit boek staat op mijn leeslijst en ben nog meer benieuwd naar dit verhaal na het lezen van jouw recensie. Een verhaal om rustig te lezen in de wintermaanden. Ik doe graag mee met deze winactie.

 3. Evelien Walravens schreef:

  Ik heb al heel veel goede dingen over dit boek gehoord. Het thema is zwaar, inderdaad maar ik heb het onlangs zelf van dichtbij mee gemaakt en zou er daarom graag nog eens over lezen. Ik doe dus graag mee met deze winactie.

 4. Leesjunkie schreef:

  Je maakt mij wel heel nieuwsgierig naar dit boek. Ik was het al, maar na het lezen van jou recensie helemaal.
  Graag doe ik mee aan je winactie :-)

 5. Lucie Drent schreef:

  Ik doe vrijwilligerswerk in een hospice. Daar word je regelmatig geconfronteerd met zulke situaties. Het is inderdaad wel een boek waard om te zien hoe verschillend er wordt gereageerd. Maar ook hoe waardevol deze tijd kan zijn. Ik ben dus echt geïnteresseerd in dit boek

 6. AnnaB schreef:

  Erg benieuwd naar deze roman,ik wil het boek heel graag lezen

 7. Lucie Drent schreef:

  Ik doe vrijwilligerswerk in een hospice. Daar kom ik regelmatig dit soort situaties tegen. Het onderwerp is zeker een boek waard. Ook om te zien dat deze tijd ook een verrijking kan zijn. Zou het boek dus graag willen lezen!!

 8. Tanneke Burggraaff schreef:

  Een boek wat tot nadenken stemt. Daar ben ik wel voor in. Een onderwerp waar we allemaal een mening over hebben, maar wat in de praktijk dan misschien weer heel anders werkt op het moment dat je er in je omgeving mee geconfronteerd wordt denk ik zo. Heel benieuwd. Ik maak graag kans.

 9. Sue schreef:

  Ik doe graag mee! Groetjes Sue

 10. Mirjam schreef:

  Dit lijkt me prachtig, juist door het zware thema. En ik houd van busjes! 😊

 11. Annet Bathoorn schreef:

  Wat een prachtig verhaal! Ik heb al veel goeds over dit boek gelezen en ben nu nog nieuwsgierigerderder.

 12. Mejuffrouw Boekenwurm schreef:

  O dat klinkt idd als een heftig maar mooi verhaal. Ik had nog niet over dit boek gehoord en ben benieuwd geworden door je recensie. Dus ook ik doe graag mee met de winactie! 😃

 13. Isis schreef:

  Dat klinkt als stof tot nadenken.. een goede afwisseling van de ‘snelle’ thrillers die ik normaal lees!

 14. Klinkt enorm mooi; het thema en taalgebruik. Leuk ook dat er bijbelverhalen en klassieke teksten in voor gaan komen. Laat mij maar stevig nadenken door dit mooie boek! (liked & shared FB)

 15. Anton van Alphen schreef:

  Ik ben heel benieuwd naar het totale verhaal.

 16. Silvia van Elzelingen schreef:

  Een boek met een heel andere lading, maar wel actueel. Heel benieuwd!

 17. Marcia schreef:

  Wat een mooie recensie! Ik had nog niet van dit boek gehoord, maar nu heeft het zeker mijn interesse. Al denk ik wel dat ik veel zakdoekjes ga nodig hebben bij een boek als deze.. Maar ik doe graag mee aan de winactie!

 18. Hannah schreef:

  Ha, lijkt mij een mooi boek, heb je gevolgd op Twitter en op Facebook. Groetjes Hannah

 19. Tessa heitmeijer schreef:

  Deze heb ik thuis ook liggen! Echt prachtig, inderdaad. Ik lees steeds kleine stukken, omdat ik er zo intens van wil genieten en dat wil niet goed als ik te snel wil. klinkt dat gek? :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.