Laat los mijn hand – Edward Docx + winactie!

Er zijn boeken die je in een dag uitleest en er zijn boeken waar je twee weken over doet voordat je de laatste pagina omslaat. Laat los mijn hand is zo’n echte slow read. Ik heb dan ook van iedere pagina genoten, ondanks het zware thema. Dat ik met een conclusie begin in plaats van een korte samenvatting van het boek zegt denk ik al genoeg: dit is een prachtroman.

Laat los mijn hand

Het verhaal gaat over Louis. Hij rijdt met zijn vader in een oud busje van Londen naar Zürich voor een afspraak in een levenseindekliniek. Zijn vader is namelijk ongeneeslijk ziek. Halverwege de reis komen ook Louis’ halfbroers naar het busje om samen de reis af te maken. Met zijn vieren in de kleine bus blikken ze samen terug op het verleden en kijken ze naar het heden en de toekomst. Iets wat niet altijd fijne situaties oplevert, aangezien ze alle vier erg van elkaar verschillen. Maar de belangrijkste vraag is: kunnen ze het eens worden over het feit dat hun vader zijn leven wil laten beëindigen?

Actueel

Schrijver Edward Docx haalt een actueel thema aan. Euthanasie blijft een moeilijk onderwerp. Niet alleen in de zorg en politiek, maar ook in de literatuur. Toch weet Docx er goed mee om te gaan, want dat de vader zijn leven wil beëindigen speelt een grote rol in Laat los mijn hand maar de hoofdrol is weggelegd voor familierelaties. Op emotionele wijze wordt duidelijk hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn en dat dat niet altijd kwestie van vasthouden is, maar soms ook van laten gaan.

 

 

Tegenstellingen

Een vraag die duidelijk naar voren komt in deze roman is: wat is leven? Aan de hand van tegenstellingen wordt er geprobeerd hier een antwoord op te geven. Zo zitten ze de ene keer in een gammel busje en overnacht het gezin de andere keer in een luxe hotel. Zo eten ze gewone broodjes van de bakker en zijn ze de andere keer bij een champagneproeverij. En waar de één in wetenschap gelooft, leunt de ander op religie. Om dit te versterken haalt Docx regelmatig Bijbelverhalen en klassieke teksten aan. Hierdoor wordt het boek meer dan een emotionele roadnovel en weet het je aan het denken te zetten.

Volgens mijn vader is het meest verbijsterende aan menselijke wezens niet het gebruik van gereedschappen – het is de kunst, het is de taal. Omdat kunst en taal ons in staat stellen stil te staan bij en te praten over dingen die niet bestaan.

Laat los mijn hand is een aanrader voor iedereen die van een wat zwaarder thema houdt dat je aan het denken zet. Mocht het thema van dit boek niet helemaal je ding zijn, de lange prachtige zinnen maken het waard om deze roman een kans te geven.

Win!

Wil je kans maken op deze prachtige roman? Dat kan! Ik mag namelijk één exemplaar van Laat los mijn hand weggeven.

Wat moet je daarvoor doen? Het is heel simpel:

  1. Laat een reactie achter onder dit bericht met een geldig e-mailadres voor 12-09-1017.
  2. Volg mij op één van mijn social-mediakanalen en deel dit bericht om meer kans te maken (niet verplicht).

Op dinsdag 12 september kies ik een winnaar uit door middel van lootjes trekken. De winnaar ontvangt van mij een mail. Wordt deze niet binnen zeven dagen beantwoord, dan zal er een andere winnaar worden gekozen. Succes!

20 comments / Add your comment below

  1. Dit boek staat op mijn leeslijst en ben nog meer benieuwd naar dit verhaal na het lezen van jouw recensie. Een verhaal om rustig te lezen in de wintermaanden. Ik doe graag mee met deze winactie.

  2. Ik heb al heel veel goede dingen over dit boek gehoord. Het thema is zwaar, inderdaad maar ik heb het onlangs zelf van dichtbij mee gemaakt en zou er daarom graag nog eens over lezen. Ik doe dus graag mee met deze winactie.

  3. Ik doe vrijwilligerswerk in een hospice. Daar word je regelmatig geconfronteerd met zulke situaties. Het is inderdaad wel een boek waard om te zien hoe verschillend er wordt gereageerd. Maar ook hoe waardevol deze tijd kan zijn. Ik ben dus echt geïnteresseerd in dit boek

  4. Ik doe vrijwilligerswerk in een hospice. Daar kom ik regelmatig dit soort situaties tegen. Het onderwerp is zeker een boek waard. Ook om te zien dat deze tijd ook een verrijking kan zijn. Zou het boek dus graag willen lezen!!

  5. Een boek wat tot nadenken stemt. Daar ben ik wel voor in. Een onderwerp waar we allemaal een mening over hebben, maar wat in de praktijk dan misschien weer heel anders werkt op het moment dat je er in je omgeving mee geconfronteerd wordt denk ik zo. Heel benieuwd. Ik maak graag kans.

  6. O dat klinkt idd als een heftig maar mooi verhaal. Ik had nog niet over dit boek gehoord en ben benieuwd geworden door je recensie. Dus ook ik doe graag mee met de winactie! 😃

  7. Wat een mooie recensie! Ik had nog niet van dit boek gehoord, maar nu heeft het zeker mijn interesse. Al denk ik wel dat ik veel zakdoekjes ga nodig hebben bij een boek als deze.. Maar ik doe graag mee aan de winactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.