Jullie mochten laatst al jullie vragen aan mijn stellen. Ik kreeg verschillende interessante vragen (bedankt!), die ik in deze blogpost zal beantwoorden. Dus ben je nieuwsgierig naar wat anderen van mij willen weten en wat mijn antwoorden hierop zijn? Lees dan snel verder!

Heb je een voorkeur voor een bepaald land waar een boek zich afspeelt?

De kwaliteit van een boek zou niet af moeten hangen van het land waar het zich afspeelt, maar ik heb hier zelf wel een voorkeur in. Ik ben dol op Italië en ik geniet dus altijd net een beetje extra als een verhaal zich daar afspeelt!

En met welke hoofdpersoon kun je je het best identificeren?

Moeilijke vraag. Ik herkende mezelf in Eva uit Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck. Haar gevoeligheid en manier van denken passen ook bij mij. Ook het hoofdpersonage uit Hallo muur van Erik Jan Harmens had raakvlakken met mij toen ik het las. Dit boek gaat over een alcoholist (ben ik niet) die afkickt en door moeilijke periode gaat om uiteindelijk tot zo ver mogelijk gelukkig te worden. Toen ik het las was ik in de rouw en probeerde ik ook op allerlei manieren het beste van mezelf en mijn leven te maken. Iets wat toentertijd veel herkenning gaf.

Als men je de kans gaf om een fictief voorwerp uit een boek te kiezen wat zou je dan graag in je bezit willen hebben en waarom?

Goede vraag! Ik denk dat ik dan zou kiezen voor de onzichtbaarheidsmantel uit Harry Potter. Het lijkt me erg handig om af en toe niet zichtbaar te zijn. Het leven heeft nu eenmaal momenten waarop je het liefst even wilt ‘verdwijnen’ en dat zou dan toch erg makkelijk moeten lukken.

Is er een boek dat je graag uit je geheugen zou willen laten verwijderen zodat je het opnieuw voor de eerste keer kan ontdekken?

Ik heb Dubliners van James Joyce helemaal stuk gelezen (voor mijn opleiding). Ik zou dit boek zo graag weer opnieuw ontdekken, want er zitten heel veel lagen in die je alleen maar ziet door het te blijven lezen. Ik zou dat graag een keer opnieuw doen, want er ging een hele wereld voor me open tijdens het lezen van deze verhalenbundel!

Welk boek heb je nooit uitgelezen?

Dat zijn er best veel! Ik schrijf er vorig jaar nog iets over. Maar het boek waar ik nu aan moet denken is Het smelt van Lize Spit. Ik had op dat moment niet de tijd om de roman rustig uit te lezen en dat vond ik zonde. Toen heb ik het maar aan de kant gelegd. Inmiddels ligt het nog steeds te wachten om uitgelezen te worden…

Van welk boek zou je willen dat je het zelf geschreven had?

Dan kom ik toch weer terug op Vele Hemels boven de zevende. Ik vind dit boek zo mooi geschreven en de personages zijn zo mooi/sterk/zwak/schrijnend. Als ik een roman zoals deze kan schrijven dan is mijn leven compleet.

En van welk boek zou je graag het einde veranderen?

De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano! Het einde is redelijk open en ik denk zelf dat het uiteindelijk niet zo goed afloopt als dat ik zou willen. Ik gun het deze personages juist zo graag dat ze dichterbij elkaar komen…

Heb je een lievelingsboek aller tijden? Of wordt het elk jaar een ander boek?

Weer een Giordano: Het zwart en het zilver. Ik verander meestal alleen van favoriet als deze auteur weer een nieuw boek heeft uitgebracht…

Welk genre of thema vermijd je?

Ik heb niet zoveel met fantasyboeken. Ik hou juist vaak meer van verhalen die zich in onze realiteit afspelen.

Hoe sta je tegenover vertaalde boeken?

Dat verschilt. Ik denk dat een bijvoorbeeld een chicklit niet veel te lijden heeft onder een vertaling, maar bij een boek als de eerdergenoemde Dubliners gaat er toch veel verloren door het te vertalen. Aan de andere kant zou het zonder vertalingen niet mogelijk zijn om alle boeken te lezen, want ik kan maar een handje vol talen lezen en voor de rest ben ik toch echt aangewezen op een vertaling.

Waarom schrijf je niet eens iets (of wat méér…) over de grote klassieke werken in de Nederlandse en buitenlandse literatuur?

Ik lees weleens grote klassieke werken, maar ik voel vaak de behoefte niet om er iets over te schrijven. Ik vind het een belangrijke basis om de hedendaagse literatuur te kunnen begrijpen, maar het internet en de academische tijdschriften staan al vol met stukken over klassiekers. Ik houd me daarom op mijn blog liever bezig met de meer moderne literatuur.