Lezen in drukke tijden

Het is altijd zo geweest dat hoe drukker ik het heb, des te meer ik lees. Momenteel is er juist sprake van het tegenovergestelde. Ik heb het namelijk druk, maar ik lees bijna niet. Hoe deed ik dat vroeger? Dat lezen tijdens drukte en kan ik het ook nu toepassen?

Zit en lees

Als mensen aan mij vragen hoe ik zoveel lees, dan is mijn antwoord altijd: ik pak een boek, ga zitten en lees. Veel makkelijker kan ik het niet maken. Het is een kwestie van niet constant door social media scrollen en geen afstandsbediening pakken om dat andere scherm aan te zetten. Je hoeft je leven niet dramatisch te veranderen om een lezer te worden, maar je kunt wel veel tijd halen uit momenten die je normaal opvult met nutteloze dingen. Tien keer per dag op Facebook kijken is slechts verspilde tijd en je hoeft geen serie per week op Netflix te kijken.

Leestijd, werktijd, reistijd en nog meer tijd

En dat is het deel waar het bij mij misgaat. Mijn leven ziet er anders uit dan toen ik studeerde. Momenteel werk ik zo’n dertig uur per week. Studeren kostte meer tijd, maar mijn studie bestond grotendeels uit literatuur lezen en mijn huidige baan bestaat vooral uit klantcontact. Erg leuk, maar het hakt wel in op mijn oude leestijd. En over tijd gesproken, ook mijn reistijd is veranderd. Tegenwoordig rijden mijn vriend en ik samen naar het werk omdat we toevallig in hetzelfde gebouw werken. Waar ik eerst een boek opensloeg in een stiltecoupé, mopperen we nu samen op slechte chauffeurs en bespreken we onze werkdag. Als we thuiskomen wacht er vaak een social leven. Ik zie mijn vrienden één à twee keer per week, ga meestal een keer bij mijn schoonouders eten en ga langs bij mijn ouders. En dan is er nog die ene avond per week dat ik naar de bioscoop ga en duik ik tussendoor de sportschool in. Jullie snappen vast dat ik me niet snel verveel.

Tijdsverdeling

Toch heb ik het niet veel drukker dan een jaar gelden, maar de tijden tussen het werk en overige tijden besteed ik belachelijk slecht. Ik scroll eeuwig door Twitter en Instagram, zoek nutteloze feitjes op en kijk die ene halve aflevering van ‘That Seventies Show’ nog even. Als ik in die tijd gewoon een boek zou pakken dan zou ik zeker twee uur extra leestijd hebben en ook nog wat vaker aan het huishouden toekomen.

Lezen is geen wedstrijd, dus ik hoef geen 100 boeken te lezen in een jaar, maar een goede roman geeft veel meer rust dan iedere tien minuten switchen tussen Twitter en Instagram  om te kijken of er misschien nog iets interessants is verschenen. Mocht ik niet binnen een paar minuten op je reactie reageren, dan ben ik hoogstwaarschijnlijk lekker aan het lezen.

6 comments / Add your comment below

  1. Heel erg herkenbaar. En o zo waar dat lezen zo veel meer rust geeft dan al die andere doe-dingen. Ik worstel ook nog altijd met waar ik de tijd kan vinden om te lezen.

  2. Zelf maak ik iedere dag minstens één uur vrij om te lezenen dat is inmiddels een gewoonte geworden. Ik lees vaak twee boeken tegelijk, voor de afwisseling…
    Mooie foto trouwens; om een boekenliefhebber gek te maken…
    Groetjes,
    Walter.

  3. Hoe druk ik het de laatste tijd ook heb, ik lees nog altijd erg veel. Zit ondertussen al aan 19 gelezen boeken in 2018. Aangezien ik elke dag met de trein naar mijn werk ga, maak ik dagelijks tijd om te lezen. Maar ik ben bang dat dat vanaf volgende week drastisch gaat veranderen: mijn vriend werkt vanaf maandag net als ik in Brussel. Ik weet nog niet of we iedere dag samen de trein zullen nemen, maar het zal vast wel eens voorkomen. Minder leestijd ben ik bang ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.